Vissza

Aktualitások

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több rászoruló afrikai gyermeken és családon tudjunk segíteni, s segítségünk minél hatékonyabb, szektorokon átívelő és fenntartható legyen. Helyszíni projektjeink mellett hazánkban is számos előadást és programot szervezünk azért, hogy mindenki megismerhesse Afrika kulturális és természeti értékeit. Igyekszünk minél nagyobb közönséghez eljutni, bemutatni az Afrikáért Alapítvány munkásságát, s minél több támogatót nyerni meg ügyünk érdekében. Eseményeinkről, híreinkről aktualitásainkat böngészve tájékozódhat.

Pillanatkép Afrikáról

2013. május 15.

Egy világpremiert szeretnénk közölni, és megosztani mindenkivel örömünket!
Valamint ezúton szeretnénk megköszönni közreműködésüket a kiadónak, a szerzőknek, a szerkesztőnek és mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a könyv megszülethessen!

A hírhez tartozó képek

A HÍD pályázat keretein belül a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, kutatók, szakértők, munkatársak, önkéntesek munkájával jelent meg a Pillanatkép Afrikáról c. könyvünk, amelynek célja Afrika bemutatása, jó és rossz oldalaival együtt egy könnyen befogadható kivitelezésben. Bővebben: a könyv Afrika politikájáról, gazdaságáról, társadalmáról, oktatásáról, egészségügyi helyzetéről, emberi jogok működéséről, kultúrájáról, környezetéről és a humanitárius tevékenységekről szól gyerekeknek, laikusoknak, Afrika iránt érdeklődőknek.

A teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni könyvünket idézeteken keresztül.

„Sokan úgy gondolják, hogy a pigmeusok ágyékkötőben, félmeztelenül mászkálnak egész évben, mivel ez a kép felel meg leginkább a kuriózumokra vágyó európai ember elvárásainak.
De a valóság az, hogy a pigmeusok akkor öltöznek ilyen ruhákba, amikor időszakosan vadászni indulnak az esőerdőbe. A kevés öltözék alkalmassá teszi őket a vadászatra, mivel így kevésbé észrevehetőek a vadállatok számára, mint amikor szintetikus, a természettől idegen ruhák rikítanak rajtuk. Ha vége a vadászati időszaknak, ők is ugyanúgy felveszik a globalizációnak „köszönhetően” megvásárolható … nadrágot, és bekapcsolják az érintőképernyős telefont. Mert térerő Afrikában is van!”
(Részlet France Mutombo Tshimunga, Afrikáért Alapítvány elnöke, Mit gondolnak a sokszínű európaiak Afrikáról?- Afrika a valóságban c. cikkéből)

„A szokványos családok a következőképpen épülnek fel: A generációk együtt élnek, sokszor oldalági rokonsággal is; a férj egy, esetleg több felesége egyenként kb. 8–10 gyereknek ad életet. A mostani középkorúak még igen komolyan veszik a házasság intézményét. Maga a ceremónia is érdekes, hiszen – miután a családfők megegyeztek a fiatalokról, akár azok tizenéves korában, de mindenképpen korábban, mint nálunk – háromféle esküvőt tartanak.”
(Részlet dr. Barthalos Ibolya, EVS Önkéntes, Az afrikai családok mintája c. cikkéből)

„A menekülttábori betegek sokasága érkezett hozzánk lőtt és szúrt sebekkel, törött végtagokkal. Volt, akinek a vállát puskagolyó lőtte szét, másiknak a bal szemét találta el a lövedék, már csak a szemürege tátongott. A leggyakoribb – szinte mindenkinél előforduló – betegség a férgesség volt. A kezelésre váró emberek a tűző napon várakoztak órák hosszat türelmesen. Nem volt köztük civakodás, veszekedés. Naponta átlagosan 200 beteget tudtunk ellátni.”
(Részlet Dr. Kutnyánszky Valéria, háziorvos, Misszió Kelet-Kongóban c. cikkéből)