Támogass most!

AfroMag

AfroMag című projektünk a hazánkban hosszú távon tartózkodó afrikai állampolgárokat segíti abban, hogy sikeresen elhelyezkedjenek a magyar munkaerőpiacon. A projektet a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap támogatja.

A projekt célja

Olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek tudást, képességet és gyakorlati munkatapasztalatot adnak a beilleszkedéshez. Célunk továbbá, hogy a program végére egy olyan munkaerő-piaci szakpolitikai javaslatot fogalmazzunk meg, amely a jövőben segítségére lesz az illetékes döntéshozóknak az afrikából származó személyek EU-s munkaerő-piaci integrációját illetően.

Célcsoportunk minden Magyarországon huzamosan tartózkodó afrikai országbeli állampolgár.

A projekt felépítése

A projekt négy tematikus pillért foglal magába:

  • Tájékoztatás
  • Kompetenciafejlesztés
  • Munkatapasztalat szerzése
  • Szakpolitikai javaslattétel

TÁJÉKOZTATÁS

A program egyik alappillére a tájékoztatás, melyben információt nyújtunk a magyarországi munkavállalásról, hivatalokról, jogi környezetről.
Ennek eszközei:
• Interaktív honlap angol, francia és magyar nyelven
• Többnyelvű, tematikus kiadványok és hírlevelek

KOMPETENCIAFEJLESZTÉS

A résztvevők megszerzik a munkaerő-piaci integrációhoz szükséges tudást, képességet. Eszközei:
• Klubesemények szervezése:

egy-egy munkavállalási témába mélyebb betekintést nyújtani,
lehetőséget adni a személyes találkozókra
interaktív feladatokon keresztül képességet fejlesszen.

• Önkéntes képzés és munka:

A munkavégzéshez szükséges alapvető értékek és készségek elsajátítása (például a csapatmunka),
Tapasztalatszerzés a szolidaritás és a karitatív munka területén. 

MUNKATAPASZTALAT SZERZÉSE

A tagok bekerülnek egy mentorprogramba, ahol a magyarországi munkaerő̋piacon már tapasztalatot szerzett afrikai és magyar személyektől személyre szabott munkaerő-piaci tanácsokat kapnak. A mentorprogram szerződéses szakmai gyakorlatokon, fordítási szolgáltatásokon, HR programokon, és adminisztratív támogatáson keresztül lehetőséget ad az itt élő afrikaiaknak, hogy a saját terveiknek, vágyaiknak, és tudásuknak megfelelően induljanak el a magyar, illetve az EU-s munkaerőpiacon.
Alapítványunk több mint 50 céget, és a kamarákat is bevon a programba, s rajtuk keresztül gyakornoki és önkéntes munka lehetőségét kínálja a résztvevőknek.

SZAKPOLITIKAI JAVASLATTÉTEL

Az Afromag projekt végén egy szakmai javaslatcsomagot is megfogalmazunk az afrikai állampolgárok magyarországi munkaerő-piaci integrációjának témakörében.
A dokumentum célja, hogy olyan munkaerő-piaci integrációs javaslatokat nyújtson, amely mind a harmadik országbeliek, mind a magyar és eu-s gazdaság számára előnyöket jelentenek. Az anyag elkészítésében aktívan közreműködnek a programban résztvevő afrikaiak is.

A projekt tervezett befejezése: 2018.06.30.

MMIA-2.2.5/3-2016-00001 AfroMag - A Magyarországon élő afrikaiak munkaerő̋piaci integrációjának támogatásáértAfrikáért Alapítvány 2018. Minden jog fenntartva