Alapítványunk 15 éves fennállása alkalmából 2017-ben nagyot álmodott: Eldöntöttük, hogy nekivágunk saját kongói klinikánk megépítésének. Így született meg az Összefogás egy Klinika Építéséért elnevezésű projektünk, melynek célja Kinshasában, a város peremterületén elhelyezkedő Ngaliema kerület, azon belül pedig Munganga városrész szegénynegyedében élő lakosok, kiemelten gyermekek és kiszolgáltatott felnőttek számára rendszeres, színvonalas és megfizethető egészségügyi ellátás biztosítása, életkörülményük javítása és az egészségtudatos gondolkodásmódra való nevelésük. 

A projektet és a cél eléréséhez szükséges adománygyűjtésünket éppen egy éve, 2018. márciusában indítottuk hivatalosan útjára. Ez alatt az 1 év alatt rengeteg minden történt, a legfontosabb történéseket összefoglaltuk Neked!  Osztozz velünk örömünkben!

Eddig összesen 4 millió forintot gyűjtöttünk össze támogatóink hozzájárulásával. Sokan csatlakoztak egy évre szóló adományozási rendszerünkhöz, de magasabb összegű egyszeri támogatások, és tárgyi felajánlások is érkeztek annak érdekében, hogy biztosítsuk a kongói rászoruló családok egészségügyi ellátását. Az elmúlt egy évben 200-an csatlakoztak a klinikaépítők táborához! Hálásan köszönjük!

 

Az adománygyűjtés mellett sor került első Szabadságom Afrikáért orvosi missziónkra is. Ennek keretében olyan szakemberek bevonását tűztük ki célként, akik hivatásból elkötelezettek minden ember, így a hátrányos körülmények között, mélyszegénységben élő afrikaiak gyógyítása mellett akár szabadidejükben, önkéntes alapon is. Emelett nemcsak eseti segítségnyújtással, hanem olyan tevékenységekkel is támogatják a helyi közösségeket, melyek mély, hosszú távú változást képesek generálni.

A 2018-as misszió tagjai 1 hét alatt 310 beteget vizsgáltak meg. Kinshasában 4 nap alatt 110 beteget vizsgáltak meg, közülük 58 fő, a College Othiel diákja volt és további 52 felnőttre került sor. A vizsgálatok során 86 betegnek pozitív lett a malária tesztje, 46 beteg pedig tífusszal küzdött, de a tüneteket megfelelően kezelni is tudták. Ezután Luanikába utaztak orvosaink ahol 3 napon keresztül ingyenes rendelést tartottak. Itt összesen 200 beteget vizsgáltak meg és 103 esetben diagnosztizáltak maláriát, 76 esetben tífuszt. Ők mindannyian ingyenesen jutottak hozzá a kezelésükhöz szükséges gyógyszerekhez. Ezen felül Lengyel Ingrid egészségügyi szakértőnk prevenciós előadást tartott annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a higiénia jelentőségére, és arra, hogyan lehet megelőzni a betegségeket, valamint miért fontos orvoshoz menni az öngyógyítás helyett. Végül, de nem utolsó sorban a misszió csapata egészségügyi szakemberekkel tárgyalt, és egyeztettek potenciális együttműködő partnerekkel, valamint feltérképezték a területet a klinika felépítéséhez szükséges telkek után kutatva.

Mindezek mellett folyamatosan dolgoztunk a háttérben a klinika mérnöki terveinek kialakításán és pontosításán az Indelab Kft.-vel együttműködésben, valamint Dr. Tshava Tona, és Lengyel Ingrid egészségügyi szakértőnk tanácsaival. Örömmel osztjuk meg veled pilot projektünk, a kétszintes Gyógyító és Oktatási Központ alaprajzait és látványterveit. Reméljük, ez Téged is legalább akkora büszkeséggel tölt el, mint minket!

 

Előzetes vízióink alapján a létesítmény három fő részre tagolható: kettő darab kétszintes blokkból, és az azokat összekötő fedett-nyitott oktatási pavilonból áll. A földszinten található szolgáltatások elérhetőek a civilek számára. A recepción fogadják a betegeket, akik itt további tájékoztatást kapnak a rendelés menetéről. A komplexumba érkező betegeket a földszinten található három rendelő látja el – felnőtt orvosi rendelő, gyermekorvosi rendelő, speciális szakrendelő –, mely három orvossal működik majd.

Az emelet az üzemeltetés, valamint a fekvőbetegellátás szintje. Erre a szintre azok a páciensek érkeznek, akik hosszabb ideig (1-2 nap) szorulnak el látásra. A két fő szárny között helyezkedik el az oktatási pavilon. Az emeleti fedett-nyitott oktatási teret az egészségügyi dolgozók képzésére lehetne használni.

Szintén nagyon büszkék vagyunk Dr. Tshavára, aki még fiatal gyermekként került alapítványunk pártfogásába, majd magyar támogatók segítségével végezte el a középiskolát, és később az orvosi egyetemet is. Dr. Tshava 2017 decemberében érkezett Magyarországra, és itt teljesítette szakmai gyakorlatát is, így a magyar szakemberek segítségével speciális, gyakorlati szaktudást szerezhetett. Jelenleg Dr. Tshava aktívan részt vesz az alapítvány tevékenységeiben, rendezvényeinken és kórházakban tart előadást. A későbbiekben őt szeretnénk megbízni a Klinika irányításával, ezzel egyrészt támogatjuk a fiatalember azon célját, hogy szülőföldjén a szegények és elesettek orvosa legyen, másrészt ellensúlyozni igyekszünk az afrikai humán erőforrás elszívását. Dr. Tshava munkáját tapasztalt partnerorvosok segítik majd, továbbá magyar és európai szakorvosok csatlakozására is számítunk a projektben, akik hatékony és innovatív technikákkal járulhatnak hozzá a Projekt sikerességéhez.

Beszámolónkból nem maradhat ki, hogy hírt adjunk egy nagyszabású eseményről: február 14-én Alapítványunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika Főosztály közreműködésével és támogatásával kormányzati egyeztetést hívott össze, melynek célja az Összefogás egy klinika építéséért projekt bemutatása, valamint támogatottságának feltérképezése volt a magyar kormány részéről.

A magas rangú eseményt Horváth Márk főosztályvezető nyitotta, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság belgrádi nagykövete, Dr. Paul-Emile Tshinga Ahuka is megtisztelte az összegyűlteket jelenlétével, és egy rövid beszéddel fejezte ki elvi támogatását. Képviseltette magát még a találkozón a Nemzetközi Fejlesztési Főosztály, a Hungary Helps Program, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Fejlesztésekért Felelős Helyettes Államtitkársága, valamint egészségügyi területen tevékenykedő szakemberek és cégek.

Alapítványunk részéről elnökünk, France Mutombo tartott előadást, kiegészülve a klinikaépítési projektünk mögött álló szakértői csapattal: Dr. Tshava Tona orvossal, Lengyel Ingrid egészségügyi szakértővel, valamint Holló Mátyás építészmérnökkel az Indelab Kft.-től.

A résztvevők általi pozitív fogadtatás és a megfogalmazott konstruktív kritikák most újabb löketet adtak nekünk abban, hogy kitartóan folytassuk az eddigi munkát. Bízunk benne, hogy hamarosan az ígéretek valós tettekké válnak, és rövid időn belül megvalósulhat az alapkőletétel.

Végezetül engedjétek meg, hogy egy örömhírrel zárjuk beszámolónkat. Március elején hatalmas megtiszteltetés érte alapítványunkat: Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, és Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, személyes látogatást tettek kongói iskolánkban és árvaházunkban. Elnökünk, France Mutombo így értékelte a találkozót:

,,a látogatás a delegáció tagjainak egy kis lépes, de Kongó és Magyarország közös történelme szempontjából nagy ugrás”.

Igazán inspiráló és megható volt számunkra, a delegáció elismerő szavait hallani iskolánk udvarán! Bízunk benne, hogy a látogatás egy hosszantartó együttműködés kezdetét jelenti majd.


Klinikaépítési projektünkhöz Te is hozzájárulhatsz támogatásoddal. Mindössze havi 1250 Ft-os adomány befizetésével, egy éven keresztül, Te is része lehetsz annak az 5000 embernek, akik összefognak egy klinika építéséért!

Segíteni kiváltság! Egészségben az erő!