Afrikában, és világszerte élnek családok a kilakoltatástól és hajléktalanságtól való állandó félelemben, mert nem rendelkeznek tulajdonjoggal a terület felett, ahol élnek, vagy, mert nem tudják azokat érvényesíteni. Fontos azonban kiemelni, hogy amíg a földbirtoklási jogok és a biztonság hiánya rengeteg emberre van hatással a fejlődő világban – férfiakra és nőkre, felnőttekre és gyermekekre egyaránt, tekintet nélkül a földrajzi régiókra, – mégis több nőt érint, mint férfit. A nők a világ népességének felét teszik ki, ugyanakkor a földeknek kevesebb mint 20%-át birtokolják, és még mindig több tucat országban jogellenes, hogy egy nő föld vagy ingatlan tulajdonosa legyen.

Ez az egyenlőtlenség gyakran a formális és informális rendszereknek köszönhető, amelyek a férfiak tulajdonjogát helyezik előtérbe a nőkével szemben. Ilyenek például az férfiági öröklési rendszerek, az elavult szabályok, amelyek a férjnek kedveznek a földtulajdonlás tekintetében, vagy más társadalmi és szokásjogi gyakorlatok. Még azokon a területeken is, ahol a nők jogilag birtokolhatnak földet és rendelkezhetnek tulajdonjoggal, a jogaik korlátozottabbak férfitársaiknál, valamint kisebb eséllyel férnek hozzá hitelekhez, pénzügyi és más szolgáltatásokhoz.

  

Pedig a földtulajdonhoz és tulajdonhoz való jog alapvető kérdés a Globális Dél országaiban élő nők számára. A kilakoltatástól való állandó félelem és stressz szoros összefüggésben van az alapvető szükségletek biztosításának képességével is, többek között az anyagi helyzetükkel, a társadalomban betöltött szerepükkel, az egészségükkel, és általánosan a közösségek és bolygónk jóllétével.

Amikor a nők földtulajdonhoz és tulajdonhoz való joga biztosított, sokkal többet tudnak tenni saját és gyermekeik egészségének megőrzéséért, biztonságuk növeléséért. Kiszolgáltatottságuk csökkentésével, megszüntetésével többet tudnak tenni azért, hogy ne váljanak családon belüli, illetve nemi erőszak áldozataivá. A pozitív hatás, amelyet a megfelelő jogok biztosítása eredményez a nők életében, kedvező irányba befolyásolja gyermekeik, s így a teljes közösség életét is.

A nők tulajdonjogának kiterjesztése elengedhetetlen lépés a lakhatás fejlesztésében és a lakhatási szegénység felszámolásában. Ezt a célt, és a problémával kapcsolatos tájékoztatást tűzte ki célul alapítványunk a Habitat for Humanity szervezettel és más európai partnerszervezetekkel együttműködésben a  Teremtsünk Biztos Lakhatást nemzetközi projekt keretében.

A jogszabályokat és szakpolitikákat érintő változások elérése bonyolult és hosszadalmas folyamat, alapítványunk pedig lehetőségeihez mérten szeretne minél hamarabb tenni azokért az emberekért, akik lakhatási szegénységben élnek. Ezért tavasszal egy önkéntes misszió keretében a kinshasai Mama Alphonsine-nak szeretnénk biztos lakhatást teremteni. Ha megismernéd Mama Alphonsine történetét, nézd meg az alábbi kisfilmet:

Ha pedig szeretnél többet megtudni a témában, kövesd a #BuildSG kampányt Facebook oldalunkon, vagy böngéssz Youtube csatornánkon.

Eredeti cikk elérhető: https://www.habitatireland.ie/2017/02/strengthening-womens-land-rights/

Ez a cikk az Európai Unió támogatásával jött létre. Tartalmáért teljes mértékben az Afrikáért Alapítvány felel és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét.