Kinek?

Azoknak az Afrikában élő gyerekeknek, akiknek a vágyaik ugyanazok, de a lehetőségeik nem!

Az Afrikáért Alapítvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Tanzániában és Etiópiában biztosít színvonalas oktatást óvodától a középiskoláig, kreatív foglalkozásokat és a helyi igényeknek megfelelő szakképzéseket szervez. Nagy álmunk, hogy az oktatás és szociális ellátás mellett, minél előbb bíztosíthassuk az egészségügyi alapellátáshoz való hozzájutást is, minden általunk felkarolt gyermek és családja számára. Ennek érdekében Alapítványunk 15 éves fennállása arra sarkallt minket, hogy nekivágjunk egy új, nagyszabású projektnek, mely az eddig végzett egészségügyi tevékenységünket hivatott megerősíteni és új alapokra helyezni, klinika építési projektbe kezdtünk.

Kongóban minden második gyermeknél jelentkeznek a malária tünetei de csupán a lakosság 20%-a jut egészségügyi ellátáshoz. 1000 betegre átlagosan 1 szakorvos jut az országban. Az egészségügyi intézmények fizikai és higéniai állapota nem megfelelő, a prevenció és a szemléletformálás nem kap elég hangsúlyt. A szubszaharai térség, így a Kongói Demokratikus Köztársaság is, kiemelten éríintett a fertőző betegségek szempontjából. Az afrikai HIV fertőzöttek 70%-a ebben a térségben él. 

A megfelelő oktatás mellet a prevenció és a rendszeres egészségügyi alapellátáshoz való hozzájutás a nyomorból való kitörés alapfeltétele. Mi ezt szeretnénk biztosítani az afrikai szegény családból származó gyerekek számára. Intézményeinkben térítésmentesen, vagy kedvezményesen tanulhatnak és esélyt kapnak egy jobb életre.

 A klinika megépülésével kongóiak ezrei, köztük az Alapítvány intézményeiben tanuló gyermekek, és családjaik jutnak majd rendszeres és megfizethető egészségügyi ellátáshoz.

A klinika elsődleges célja Kinshasában, a város    peremterületén elhelyezkedő Ngaliema kerület, azon belül pedig Munganga városrész szegénynegyedében élő lakosok, kiemelten gyermekek és kiszolgáltatott felnőttek számára rendszeres, színvonalas és megfizethető egészségügyi ellátás biztosítása, életkörülményük javítása és az egészségtudatos gondolkodásmódra való nevelésük.

Miért?

A fejlesztésekre irányuló projektjeink megvalósításához szükséges alapokat az 1%-os felajánlásokból tudjuk biztosítani, valamint meglévő intézményeinket is ezekből az adományokból működtetjük. Adód 1%-ának felajánlásával minimum egy afrikai diák tandíját biztosíthatod, fedezheted egy árvaházunkban lakó árva egy havi étkezését vagy hozzájárulhaszt klinikánk felépüléséhez is!

Az Európai Unió és a Magyar Külügyminisztérium fennállásunk óta többször is bizalmat szavazott nekünk, hiszen mobilitási és önkéntes projektjeinket, valamint iskolabővítési projektünket is finanszírozta.

Facebook oldalunk mindennap frissül, weboldalunkon pedig hírt adunk hazai és afrikai tevékenységünkről, eredményeinkről. Galériánkban megtekintheti eddigi sikereinket és a jövőben is követheti, mire fordítjuk a felajánlásokat.

Eredményeink:

2018 decemberében, Fogadj Örökbe-Advent elnevezésű programunk keretében, az adventi időszakban 27 afrikai gyermek támogató szülőt kapott.

2018- "Szabadságom Afrikáért" elnevezésű orvosi misszó keretében, a misszió tagjai 110 beteget vizsgált meg 4 nap alatt Kinshasában, majd Luanikába utaztak, ahol 3 napon keresztül ingyenes rendelést tartottak. Itt összesen 200 beteget vizsgáltak meg.

2018 nyarán 11 árvánk közül, a 3 rangidős diák sikeres érettségi vizsgát tett.

2018-ban indult el Klinika építési projektünk: Összefogás egy klinika építéséért!

2017- 727.000 forintot gyűjtöttünk össze Tízórai Projektünkre az adjukossze.hu-n. A támogatóknak hála, így idén januártól júniusig minden nap laktató kukoricakása kerül 150 óvodás és általános iskolás gyermek tányérjába. Emellett tavaly  Etiópiában is elindítottuk diák-és árvatámogatási programunkat, és támogatóinknak hála, jelenleg 10 kis árva ellátásáról gondoskodhatunk.

2016- Optikus képzés indítottunk a College Othnielben, Alapítványunk kongói iskolájában.

2015-  "Vízibility" – Tiszta vízzel a kongói gyerekek jövőjéért! elnevezésű projetünkben tiszta ivóvízhez jutattuk többek között iskolánk 700 diákját és 40 alkamazottját, illetve árvaházunk 11 lakóját.

2014 - HÍD Afrikáért program és Köztünk élnek – Ismered őket? szemléletformáló, ismeretterjesztő kampányok lebonyolítása Magyarországon a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával.

2013 – A Magyar Külügyminisztérium társfinanszírozásával felépült a College Othniel második blokkja.

2012 – A La Providence Árvaház épületének megvásárlása és a Hagyj nyomot támogatási programunk elindítása.

2011 – Nyertünk az Európai Önkéntes Szolgálat pályázaton, így több turnusban indíthattunk önkénteseket Kongóba.

2010 – Megépült a College Othniel vizesblokkja illetve az iskolában elindítottuk a HIV/AIDS programunkat.

2009 – Segélyszállítmányt jutattunk el a Goma-i menekülttáborba és befejeződött a kútfúrási projekt a College Othniel területén. Partnerünk lett a tanzániai Masaai Foundation.

2008 – Gyógyszerszállítmányt jutattunk el a kongói Bangu Klinikába és segédkeztünk a felújításoknál. Önálló intézményként létrejött a La Providence Árvaház.

2007 – Elkezdtük építeni az iskolát Ngamanzóban, elindult a diák- és árvatámogatási programunk valamint bevezettünk a kongói Humanitárius Turizmus programot.

Hogyan?

Az Afrikáért Alapítvány non-profit szervezetként 1%-os felajánlásokat fogadhat. Adóbevallása készítésekor a megfelelő nyomtatványon fel kell tüntetni az Afrikáért Alapítvány adószámát: 18696169-1-43.
Ezt leadhatja munkáltatójánál 2019. május 10-ig (lezárt borítékban), vagy 2019. május 20-ig az illetékes adóhatóságnál.

Legegyszerűbben az ESZJA oldalon keresztül lehet megtenni a felajánlást.

Az SZJA 1% beadásához szükséges és hasznos dokumentumok letölthetőek itt:

RENDELKEZŐ NYILATKOZAT

ÚTMUTATÓ A RENDELKEZŐ NYILATKOZAT LEADÁSÁHOZ

ILLETÉKES ADÓHIVATALOK LISTÁJA

HÁLÁSAN KÖSZÖNJÜK!