Bódás Bianka tíz éve, 18 évesen látta Angelina Jolie Határok nélkül című filmjét. A film központjában az afrikai humanitárius segítségnyújtás áll, ami annyira megihlette Biát, hogy azóta is azon dolgozott, hogy azt saját életében váltsa valóra. Álma az, hogy beszélgethessen az afrikai gyerekekkel, örömöt csempészhessen életükbe, taníthasson nekik valamit, átélhesse, megtapasztalhassa és megérthesse a világot, amelyben élnek.

Bia körülbelül másfél éve, a világhálón böngészve találkozott velünk és bukkant rá Alapítványunk
„Fogadj örökbe!” programjára. A gyerekarcokat nézegetve esett a választása Veronicára, aki a tanzániai Green Eden School 6. osztályos tanulója. A kislány meglátogatása ezek után magától értetődő volt Bianka számára. Hosszú ideje reklámszakemberként dolgozik, szenvedélye az utazás, negyven országban járt már – ilyen előzményekkel indult útnak Tanzániába.

 A január 8-i indulást azonban sok dolog előzte meg: Bia egyrészt konzultált az Alapítvánnyal a helyi szokásokról, másrészt elkezdett támogatókat toborozni projektje megvalósításához. Cégeket keresett meg, akik közül volt, aki segített – például a Goodwill Pharma az ezer darab C-vitaminos pezsgőtablettával és a vitaminos nyalókákkal, vagy épp a Storck egy jókora adag édességgel a gyerekek számára. Ugyanezt a célt szolgálta Bia zárt Facebook-csoportja is: a néhány barátot tömörítő oldal egyszerre nagy népszerűségre tett szert: a több mint ezer ember többségét már Bia maga sem ismeri, de családja és barátai mellett nekik is nagy szerep jutott Bia támogatásában.

Az ország, ahová érkezett igen szegény. Az ivóvíz ritka kincs: a száraz évszakban életre-halálra szóló küzdelem zajlik érte. Bianka Namangában járt, ott zuhannyal egyszer sem találkozott. Gázpalackos vízmelegítéssel, körülbelül öt pohár vízben lehet mosakodni, mosógép nincs, de a folyamatos áramellátás sem biztosított. Az ott élők táplálkozása is elég egyhangú, főként szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztanak – ilyen a rizs, a kása, a kukorica, a bab és a banán. A Green Eden School, ahol Bianka örökbefogadottja tanul, egy támogatásokból fenntartott magániskola. A tanárok és a diákok szerdán és pénteken a tanítás után együtt sportolnak, más iskolaidő utáni elfoglaltság nincs nagyon. Általában sem jellemzőek az esti programok: az emberek korán kelnek és fekszenek, vasárnap együtt járnak templomba – ez utóbbi Biának is nagyon tetszett.


Bianka többféleképp kapcsolódott be a Green Eden iskola és a település életébe: legnagyobb projektje a tavaly márciusban egy házaspár által megkezdett kútfúrás befejezése volt. Bobó és Regina projektje akkor megakadt, Bianka és az Alapítvány bekapcsolódása után azonban felgyorsultak az események. Csupán 30 óra leforgása alatt több mint 2500 dollárnyi adomány gyűlt össze, 24 órán belül a szakemberek a kellékekkel siettek a helyszínre. Újabb 24 óra alatt 450 m-en elvezették a csöveket, másnap pedig felállították az ötezer literes tartályt szivattyúval együtt. Így tehát rekordgyorsasággal, körülbelül négy nap alatt megoldódott közel 300 ember ivóvíz-problémája.

Másik nagyobb lélegzetvételű projektje az iskola bővítése volt. Bianka megérkezésekor az épületnek még csak a puszta főfalai álltak, hamarosan azonban tíz ablak, két ajtó, tető, új beton és két vadonatúj tanterem várta a tanulni vágyókat Bia maximalizmusának köszönhetően. Az újonnan épült részt Bia tiszteletére „Bianka Wing”-nek, vagyis „Bianka Szárny”-nak keresztelték, így valóra vált réges-régi vágya: sikerült maradandót alkotnia.

Ezen kívül sok kisebb missziót is teljesített: többek között vásárolt 150 kg rizst az iskola számára, sportszereket vett az intézménynek, lefestett 12 darab táblát a tantermekben, füzetekkel és írószerekkel ajándékozta meg a tanulókat és segítséget nyújtott az iskolai egyenruhák megvásárlásában is. Művészeti órákat is tartott a gyerekeknek. Tervei szerint az elkészült alkotások árverésre kerülnek, és az így nyert bevételt később a rászoruló gyermekek javára fordítják. Sok téren bővítette a gyerekek ismereteit, például a vitaminokat vagy épp a női intimhigiéniát és szexuális felvilágosítást illetően. Bia igyekezett segíteni a helyi felnőtteknek is, hogy önálló vállalkozást indíthassanak: egy maszáj asszonynak ékszerek készítéséhez az alapanyagok beszerzését támogatta, valaki másnak pedig élelmiszerre adott pénzt. Ezenkívül gulyáslevesen és paprikás krumplin keresztül ismertette meg a helyieket a tradicionális magyar konyhával – mindkét alkalommal 200-200 főre főzött. A gyerekeket közel 15 kg nyalókával és összesen 280 db keksszel vendégelte meg.

Bia ideje a Green Edenben a múlt héten lejárt, útja Afrikában azonban folytatódik. Ezúton is gratulálunk neki álmai valóra váltásához, amellyel ennyi ember életét tette szebbé!

További jó utat, Bia!

Ha te is kedvet kaptál, hogy segítsd egy afrikai kisgyermek életét, akkor kattints ide!

***

Örömmel kiutaznál Te is Afrikába? 2020. április 01-10. között Humanitárius Turista út indul Tanzániába, Papp Zoli önkéntesünk vezetésével, aki többször megjárta már ezt a csodás vidéket! Csatlakozz Te is a humanitárius turistáink közé tavasszal! Az utazás részleteiért kattints IDE.