Sajnos jelenleg a világ számos országában, így a Kongói Demokratikus Köztársaságban is bizonytalan lakhatási körülmények uralkodnak. Ma is rengeteg ember él a kilakoltatástól való félelemben, pedig a hosszú távú tervezéshez, a lakásfejlesztéshez elengedhetetlenül fontos, hogy megbízható jogi háttér biztosítsa a magántulajdon védelmét.

Míg Alapítványunk ismeretátadással és hatékony kampányolással igyekszik felhívni az európai állampolgárok figyelmét a Globális Dél országaiban, köztük Kongóban jelen lévő tulajdonjogi és földtulajdoni problémákra, és a nőket érintő diszkriminációra  Teremtsünk Biztos Lakhatást projektünk keretében, Kongó új kormánya is elköteleződött a helyzet kezelése és a jogsértettek kompenzációja mellett.

Emmanuel Ilunga ideiglenes földügyi miniszter március 23-án Kinshasában létrehozott egy bizottságot a földjogi konfliktusok rendezésére. A bizottság célja – melyet a jelenlegi államfő édesapjáról, a nem régen elhunyt demokráciáért és jogállamiságért 38 éven keresztül küzdő és köztiszteletben álló Etienne Tshisekediről neveztek el – az, hogy véget vessen a területi vitáknak, amelyet a hatalommal való önkényes visszaéléssel okoztak az elmúlt évtizedekben.

Emmanuel Ilunga nyilatkozata szerint a bizottság feladata az összes olyan eset nyilvántartásba vétele, amely során állampolgárokat lakoltattak ki, vagy fosztottak meg jogaiktól a Kongói Demokratikus Köztársaság területén, annak érdekében, hogy ezeknek a polgároknak igazságot szolgáltassanak, a nekik járó tulajdont visszaadják.

A bizottság felállítása része Felix Tshisekedi 100 napos sürgősségi programjának (Les 100 jours du Président Felix Tshisekedi). Ez egy olyan akcióterv, mely igyekszik minél hamarabb komoly és látványos változásokat elérni az országban olyan különböző területeken, mint az egészségügy, oktatás, úthálózat fejlesztése, korrupció elleni küzdelem, jogállamiság kiépítése. Az újonnan létrehozott bizottság az új elnökség társadalmi igazságosságért folytatott küzdelmének egyik meghatározó szimbóluma lesz.

 „Ez egy olyan bizottság, amely igazságot szolgáltat a gyengébbeknek, azoknak, akiket igazságtalanul kifosztottak, akiktől elvették földjeiket és családjukkal együtt az utcára tettek. Ezt a bizottságot a területi igazságosság szolgálatába kell állítani. Egyszerű polgárok kerültek kilakoltatásra saját házaikból pusztán azért, mert nem volt idejük tulajdoni lapot kiállíttatni, vagy a területeiket regisztrálni a hatóságoknál, és ártó szándékú társaik erről tudomást szerezve és a helyzetet kihasználva a nevükben mentek el regisztrálni, jutottak tulajdoni laphoz, majd elérték, hogy az eredeti tulajdonosokat eltávolítsák” – meséli Ilunga.

„Úgy gondoljuk, hogy az államnak meg kell védeni azokat, akik ilyen helyzetbe kerültek. Pontosan emiatt hoztuk létre ezt a bizottságot, hogy a jogsértéseket jelenteni tudják. Az állam mindent el fog követni az ő jóvátételükért, a jogsértést megelőző állapotok visszaállításáért. Egyesesek úgy gondolják, hogy mindenhatók, hogy azért mert gazdagok, magasabb társadalmi rétegből származnak, visszaélhetnek a hatalmukkal.” – teszi hozzá.

Alapítványunk teljes mértékben támogatja a kezdeményezést, hiszen Teremtsünk Biztos Lakhatást projektünk hosszú távú célja, hogy döntéshozói szinten is változást érjünk el. Amennyiben szeretnél többet megtudni kampányunkról, olvasd el a részletes programleírást itt .

Ha pedig Te személyesen is tennél valamit a helyzet javításáért, lehetőséged van támogatni egy jelenleg futó kezdeményezést, melynek célja, hogy egy kongói kilakoltatott özvegynek,  Mama Alphonsine-nak és családjának teremtsünk biztos otthont .

Ez a cikk az Európai Unió támogatásával jött létre. Tartalmáért teljes mértékben az Afrikáért Alapítvány felel és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét.

Forrás: https://www.radiookapi.net/2019/03/24/actualite/societe/rdc-mise-en-place-dune-commission-de-lutte-contre-les-conflits-fonciers