Kongói missziónk során Mama Alphonsine-ék családja mellett több diákunkkal is interjút készítettünk, hogy minél közelebbről bemutathassuk Nektek a kinshasai gyerekek életét. A következőkben egy végzős, díjnyertes diákunk, Mukadi mesél mindennapjairól és a College Othniel-ről. 

Kérdés: Kérlek bemutatkoznál?

Válasz: A nevem Mukadi Kingolo Honore. A College Othniel végzőse vagyok, pedagógiát tanulok. 9 éve vagyok a College Othniel diákja. 2. általánosban kezdtem.

K: Mit tudsz mondani az iskoláról, milyen, benyomásaid vannak, és mik számodra a pozitív szempontjai az iskolának?

V: Iskolánk nagyon jól fejlődik, képzett tanáraink vannak, és a képzések rendkívüliek. A tevékenységek is amelyek rendelkezésünkre állnak úgy szintén. Tartunk olyan rendezvényeket, hogy Kulturális Nap, Egészség-Nap és még labdarúgó-bajnokságokat is. Ezt mind Mr. Mutombo-nak és az Alapítványnak köszönhetjük.

K: Pedagógiai szempontból, mik azok a pozitív tényezők, amelyek megkülönböztetik a College Othnielt a többi iskolától?

V: A College Othniel jobb minőségű képzést ajánl diákoknak más iskolákhoz képest. A tanulók a környező iskolákban többnyire lingalát beszélnek, de ez nem így van nálunk a College Othniel-ben. Nálunk még egy első osztályos diák is beszél franciául és néhány szót angolul is. Véleményem szerint ez a fő különbség a College Othniel és a többi általános és középiskola között. Számos versenyen veszünk részt, ahol sokszor legjobbnak választják a diákjainkat. Ezek a dolgok bizonyítják, hogy valóban jó minőségű képzést nyújt a College Othniel.

K: Személyesen mit adott neked a College Othniel?

V: A tanulmányaimat illetően, azt kell mondjam, hogy a Kongóban a legtöbb gyerek  nehézségekbe ütközik amikor iskolába szeretne járni, de a College Othniel lehetőséget adott számunkra a tanulásra. Kapunk egy általános tudást, emellett francia nyelvet tanulunk, pedagógiát, informatikát és még mást. Otthon egyedül vagyok, nincsenek barátaim. De az iskolában együtt lehetek a barátaimmal, és sokkal jobban érzem magam. Iskola után kimosom az iskolai egyenruhámat és átnézem az aznapi tananyagot. Emellett a hallgatói testület elnöke vagyok. Munkám a fegyelem fenntartása az Othniel-ben. Nagyon büszke vagyok erre, mert ezt a feladatot az iskola adminisztrációjától kaptam meg.

K: Mesélj, milyen stratégiát alkalmaztok a fegyelem megteremtésében?

V: Ha rajtakapnak, hogy lingalát beszélsz, mivel ez nem a College Othniel hivatalos nyelve, akkor büntetésül papírt kell szedegetni vagy felseperni a padlót. Ha késel, akkor meg az a büntetés, hogy le kell térdelned.

K: Te vagy az egyetlen a családjában, aki a College Othniel-be járhat?

V: Öt idősebb fivérem és két idősebb nővérem van, akik szintén a College Othniel-ben végezték tanulmányaikat. Néhányan már házasok, míg mások az egyetemen folytatták és vannak, akik dolgoznak. Nagyon várom, hogy én is kövessem a testvéreimet és a nyáron leérettségizzek!

Alapítványunk 15 éve alatt több ezer afrikai gyermeket sikerült felkarolnunk a magyar támogatók segítségével. Mukadi, végzősünk és hallgatói testületünk elnöke ezen gyerekek egyike.

Ha örömmel lennél Te is valamely kongói vagy tanzániai gyermek örökbefogadó szülője, fogadj te is örökbe! Ha pedig van olyan ismerősöd, aki szintén támogatna, bátran irányítsd hozzánk a tulner.viola@afrikaert.hu címen.