Az afrikai Bethesda – Dr Tshava beszámolója

 

Szeptemberben 30 különféle panaszokkal rendelkező beteg érkezett rendelőnkbe, akiket sikeresen elláttunk. Ők az alapítvány által támogatott betegek voltak. A 30 személy között 12 gyereket, 11 nőt és 7 férfit vizsgáltunk meg.

Nagyon fontosnak tartjuk a prevenciót és hogy diákjaink megfelelő ismeretekkel rendelkezzen mind az életmód, higiéniai, és dietétikai témakörökben.

Ezért a tanév kezdetekor számos preventív jellegű előadást tartottunk a Covid – 19 és más fertőző betegségekkel kapcsolatban.

 

Sajnos számos nehézséggel állunk szemben, ami gátolja a hatékony és gördülékeny munkavégzést.  Nincs megfelelő hely a betegek megfigyelésére és nincs elegendő ágy, ahol a pácienseket elláthatnánk. Nincsenek laboratóriumaink sem, amire viszont nagy szükség lenne. Egy - két helyi központ felállítására lenne szükség, ahol lehetőséget tudnánk biztosítani betegeink szélesebb körű ellátására.

 

Hálásak vagyunk és nagyon szépen köszönjük szponzorainknak, az Alapítvány elnökének, France Mutombo – nak, az alapítvány magyarországi és kinshasai csapatának a támogatásukat.

 

Dr Tshava Tona Guelord