Dr. Tshava, az árvából lett orvos megható élettörténete újabb fordulatot vesz ezen a nyáron. Míg rendelőjében a támogatóknak köszönhetően szüntelenül folyik a munka, Dr. Tshava a magánéletében is fontos előrelépésre készül. A szerető családi légkör biztosítja majd számára azt a stabil hátteret, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy továbbra is lendületesen vethesse bele magát a gyógyítás mesterségébe. Míg adományozóink anyagilag járulnak hozzá, hogy Dr. Tshava a helyieket gyógyítsa, a kiegyensúlyozott, boldog magánélet lehetővé teszi, hogy ne csak szakmailag, hanem személyes téren is álmai megvalósítása felé haladjon.

Mielőtt rátérünk a legizgalmasabb hírekre, egy kis betekintést nyújtunk abba, hogyan zajlik ezekben a hónapokban az orvoslás Dr. Tshava rendelőjében. Örömmel jelentjük, hogy júniusban az összes ide érkező pácienst sikeresen kezelték. A páciensek közt megfordult néhány alapítványi munkatárs és támogatott gyerek is. Összesen 22 helyi lakos került kivizsgálásra, közülük nyolc kisgyermek, kilenc nő és öt férfi. A betegek ellátása mellett más tevékenységekre is jutottak az erőforrásainkból, hála a beérkezett támogatásoknak. Június folyamán megkezdődött az újonnan vásárolt gyógyszerek kiosztása a helyiek közt, melyekből minden árvaházi gyermek, a támogatott kisiskolások és az alapítvánnyal együtt dolgozók is kapni fognak. A maláriát és egyéb betegségeket kezelő vagy éppen megelőző gyógyszerekkel minél több olyan családon is igyekszünk segíteni, akik a járványhelyzet alatt szegényes körülményeik miatt nem jutnak megfelelő minőségű ellátáshoz.

A napokban pedig sok új esemény került megszervezésre. Július hetedikén és nyolcadikán Dr. Tshava általános ellenőrző vizsgálatokat, labor vizsgálatokat és megelőző kezeléseket bonyolított le a helybéliek nagy hányadának, köztük a támogatott gyerekeknek, mint Joël és Miradie, illetve családjaiknak. Július 14-én és 15-én pedig még inkább a megelőzésre terelődött a hangsúly: az Alapítvány munkatársainak általános vizsgálata mellett higiéniai és étrendi tanácsadásokra is sor került.

Korábban már hírt adtunk arról is, hogy a Hungary Helps támogatásával diákjaink a későbbi megélhetésükhöz szükséges szakmákat sajátíthatnak majd el. Ennek keretében a College Othniel tevékenysége a közelmúltban egy fontos elemmel bővült. Létrejött az iskola szabó-varró műhelye, ahol a diákok az egészségügyi intézkedésekkel összehangoltan kamatoztathatják egyre bővülő tudásokat. Jelenleg a műhelyben sokan közülük maszkokat varrnak, melyek a közösségben kerülnek majd elosztásra.

A vírushelyzet az iskolában és a rendelőben is kihívások elé állítja a közreműködőket. Dr. Tshava szerint a legnagyobb feladat megszervezni, hogy a munkafolyamatok a vírushelyzettel összeegyeztetve működjenek. Az alkalmazkodás kulcsfontosságú tényező. Orvosunk azt is hozzátette, hogy továbbra is az a célja, hogy a helyi közösséget minél jobban szolgálja. Ennek érdekében ő és munkatársai is bővítik stratégiáikat és megsokszorozzák erőfeszítéseiket. Már így is hatalmas lépés, hogy idáig eljutottunk, illetve Dr. Tshava jó úton halad még nagyobb álmának megvalósítása, egy helyi klinika megépítése felé is. Fokozatosan gyűlnek ugyanis az erre a célra beérkezett támogatások. Dr. Tshava szavaival élve „A lehető legnagyobb hálával tartozunk a támogatóinknak, (…) és az Afrikáért Alapítvány egészének.”

Végül szeretnénk tudatni Veletek azt a fantasztikus örömhírt, melyre már a cikk elején is utaltunk. Dr. Tshava ezentúl nem csak sikeres orvos, hanem boldog férj is lesz! Egy személyes üzenetben tudatta velünk a részleteket, melyet szeretnénk közzétenni, hiszen nála jobban nem tudjuk megfogalmazni a mondandóját:

A leendő feleségem neve Christelle Malonda N’lenda. Együtt jártunk egyetemre, szóval ő is orvos. Egy kicsivel, egészen pontosan két nappal a tanulmányaink befejezése után kezdődött el a szerelmi kapcsolatunk. Nagyjából három együtt töltött év után fogunk megházasodni. A [kongói] hagyományos házasság augusztus 8-án lesz, a polgári szertartás 14-én, az egyházi pedig 15-én.

Szeretném megköszönni az Afrikáért Alapítvány összes támogatójának, akik segítettek engem a tanulmányaim során, az alapítvány elnökén, France Mutombón keresztül. Hiszen nekik köszönhetően nem csak a diplomámat szereztem meg, hanem a házastársamra is rátaláltam.

Köszönöm a jókívánságokat, Isten áldjon titeket!

Dr Tshava Tona Guelord”