Nemrég a kongói misszión részt vett orvosok és humanitárius turisták visszatértek, így szeretnénk egy kis betekintést nyújtani abba, hogyan is telt ez az utazás. Nem is akárhogyan! Fiatal orvosunk, Dr. Tshava Tona szemszögéből.

Tshava szívszorító életútját követőink és támogatóink már jól ismerik. Árvánk bebizonyította, hogy reménytelennek tűnő helyzetből is van kiút, kitartással, hittel és akaraterővel csodás eredményeket lehet elérni. Magyar támogatók segítségével diplomát szerző Tshava, közel 1 éve érkezett Magyarországra gyakorlat és tapasztalatszerzés céljából. Az itt megszerzett szakmai tapasztalatát, a nemrég befejeződött kongói orvosi misszión kamatoztathatta, immáron gyakorló orvosként tért vissza hazájába.

Tartalmas napok állnak a fiatal orvos mögött! Helyismeretének köszönhetően biztos támogatást nyújtott Kongóban, a Szabadságom Afrikáért elnevezésű orvosi misszió többi résztvevőjének, Dr. Fodor Réka orvos és Lengyel Ingrid egészségügyi szakértőnek is. Missziójuk alatt ellátogattak a magyar támogatóink által fenntartott College Othniel iskolába, ahol közel 100 diákot vizsgáltak meg. Erre hatalmas szükség volt, mert diákjaink közül többen maláriában és tífuszban szenvedtek, így ők időben megfelelő orvosi ellátást kaphattak. Szeretnénk, az orvosi vizsgálatokat a jövőben is elérhetővé tenni diákjaink, árváink és családjaink számára, hiszen a rendszeres rutinvizsgálatok esetében minden betegség időben kiszűrhető és kezelhető.

A két hetes misszió második felében egy angolai határ közelében fekvő kis faluba, Luanikába látogattak el szakembereink. Az orvosi misszióval párhuzamosan futó humanitárius turista út ezen a pontok összefonódott. Míg a humanitárius turisták szorgosan dolgoztak az egészségügyi rendelő felújításán, orvosaink a helyi lakókat vizsgálták meg. Mivel Luanika környékén nincsen állandó orvosi szolgálat, a lakók szinte megrohamozták orvosainkat, így elképesztő iramot kellett tartaniuk ahhoz, hogy minden beteget megfelelően elláthassanak. 

Négy napon át kora reggeltől késő estig dolgoztak, a rászoruló betegeket tanácsokkal, és szükséges esetekben gyógyszerekkel látták el. Búcsúzóul Tshava és Ingrid a helyi lakosok számára prevenciós előadást is tartottak, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet többek között a higiéniai és a kézmosás jelentőségére, de kitértek arra is, miért fontos orvoshoz menni az öngyógyítás helyett. 

Dr. Tshava az Afrika Napok egyik előadásán  a missziót kiértékelve megfogalmazta azt, hogy ennek a missziónak nem csak a betegek meggyógyítása volt a célja, hanem a leendő klinikánk szempontjából szükséges volt  minél több friss információt szerezni és kapcsolatba lépni a helyi állami, egészségügyi szervetekkel és leendő partnerekkel annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk megtervezni és megvalósítani a klinika projektet. „A misszió során különböző telkeket is megnéztünk, ahol lehetőség lesz  felépíteni a klinikát. Jó volt, más szemmel látni a különbséget a magyar és kongói egészségügyi között, beszélni a helyi kollegákkal  és látni a hianyosságokat. Ez mind olyan tapasztalat, amit lehetőségünk lesz beéépíteni a projektbe, ezzel megoldást adni a felmerülő problémékra is- mondja. Rájöttünk, hogy a gyógyítás nem ér sokat prevenció és szemléletforma lás nélkül. Ezért a leendő klinikánknak egy alapszolgáltatása lesz a megelőzési, egészségtudatosság nevelés."- árulta el Tshava.

Kétségtelen, hogy ez a misszió mekkora hatással és motiváló erővel hatott drága orvosunkra, Tshavára. Mosolyogva mesélte, hogy mennyire jól érezte magát és mekkora örömmel töltötte el az, hogy megannyi rászoruló betegnek tudott segíteni. Meghatotta, hogy az emberek bizalmukba fogadták őt.   Arra a kérdésre, hogy milyen lenne, ha az Afrikáért Alapítvány által tervezett egészségügyi klinika felépülésével minden napja így telhetne kivirult arccal annyit mondott: „Bárcsak így lenne.”

Jó volt hallgatni az élménybeszámolóját, és azt, hogy ilyen sikeres misszióként élte meg a kint töltött heteket! Bízunk benne, hogy a klinika megépüléséről dédelgetett álom is minél hamarabb valóság lesz!

AZ ORVOSI MISSZIÓ SZÁMOKBAN:

Kinshasában a misszió tagjai 110 beteget vizsgált meg 4 nap alatt, közülük 58 fő, a College Othiel diákja volt és további 52 felnőttre került sor (többek között szülőkre is.) A vizsgálatok során 86 betegnek pozitív lett a malária tesztje, 46 beteg pedig tífusszal küzdött. A malárián és a tífuszon kívül, más betegségetek is diagnosztizáltak Tshaváék és elmondása szerint, a tüneteket megfelelően kezelni is tudták.

Ezután Luanikába utaztak orvosaink ahol 3 napon keresztül ingyenes rendelést tartottak. Itt összesen 200 beteget vizsgáltak meg és 103 esetben diagnosztizáltak maláriát, 76 esetben tífuszt. Ők mindannyian ingyenesen jutottak hozzá a kezelésükhöz szükséges gyógyszerekhez is.

Nagy álmunk, hogy minél előbb előteremtsünk Kongóban a rendszeres és megfizethető egészségügyi ellátáshoz való hozzájutást, ennek érdekében indítottuk el „Összefogás egy klinika építéséért” elnevezésű projektünket.


Gondoltad volna, hogy a klinika megépülésével több ezer ember, a Munganga városrész szegénynegyedében élő lakosok, kiemelten gyermekek és kiszolgáltatott felnőttek életkörülményeinek színvonala javulna? Csatlakozz Te is a klinikaépítők csapatába.