Előző cikkünkben arról olvashattatok, hogy a kongói és etióp gyerekek mellett most a tanzániai diákok pártfogolásában is kérjük a segítségeteket. Szeretnénk kicsit közelebb hozni hozzátok az életüket, s magát a namangai iskolát, a Green Eden-t.

Az iskola a határtól tíz percre, Namanga település külső szélén helyezkedik el, így az épületből remek kilátás nyílik a szavannára és a hegyekre.  Az intézmény két épületből áll, előtte pedig egy nagy focipálya terül el - ezt imádják a gyerekek. Az udvaron van egy kis kert, ahol tiszta vizet lehet inni, és itt zajlik az ebéd is.

Ugyan nincs konyha, de Emmanuel felesége minden nap főz a gyerekekre. Hétfőn és kedden főtt kukorica és bab kerül a műanyag tányérokba, szerdán rizst kapnak a diákok babbal, csütörtökön és pénteken pedig ismét tápláló babot kukoricával. Láthatjátok a képeken, a körülmények egyszerűek, mégis a gyerekek mennyire élvezik, hogy –egyébként kedvenc játékaikon- az autókerekeken ebédelhetnek.

A gyerekek épp ebédelnek

Ahogy azt Afrikában megszoktuk, a kicsik nagyon sokan vannak, a nagyobbak egyre kevesebben. A Green Eden-ben Általános iskola 5. osztályig tanítják a gyerekeket, tizenéves koruk elejére már önfenntartóak lesznek. Kénytelenek.

A legtöbb tanuló ugyanis nagyon szerény körülmények közt, egyszerű vályogházakban él, sokan étel és víz nélkül, lyukas ruhákban és cipőben nevelkednek, legtöbbjüknek nincs pénze egyenruhára vagy taneszközökre.

Namangai gyerekek

A tanárok mindegyike jól beszél angolul, ahogy Emmanuel is, így a gyerekek végzős korukra a jövőjükhöz elengedhetetlen, stabil angoltudást szerezhetnek.

Alapítványunk az oktatás mellett nagyon fontosnak tartja a szemléletformálást, ezért is tartjuk nagyra a Green Eden-t, akik minden nap foglalkoznak a szükséges higiéniai feltételek megteremtésével, a gyerekek nevelésével.

A Green Eden-ben, ahol az első félév januártól júniusig tart, a második pedig júliustól decemberig, a gyerekek gyakorlatias, az önellátásra felkészítő tárgyakat tanulhatnak, mint például kertészkedés, állattartás, környezetismeret, tudományok, sport és magatartás. Bár az oktatás színvonalas és minden tanár szívből végzi a munkáját, az iskola nehéz helyzetben van, hiszen szinte önköltségből kell gondoskodniuk 221 diák ellátásáról.

Ezért is kérjük a segtíségeteket, hiszen azzal, ha oltalmatokba vesztek egy tanzániai gyermeket, rengeteget segíthettek!

A következő támogatási formákba tudsz bekapcsolódni:

  • Oktatási támogatás: 2900 Ft/hó
  • Étkezési támogatás: 3500 Ft/hó

Ha csatlakoznál támogatóinkhoz, vagy ismersz olyat, aki segítene, szeretettel ajánljuk figyelmedbe a jelenleg is támogató szülőre váró, tanzániai gyerekeket!

Játék a Green Eden-ben

Hálásan köszönünk minden segítséget!