Vissza az időben

 

Etiópia, az emberi faj kialakulásának színtere, az egyik legrégebbi független ország, ahol több mint 80, különböző nyelvet beszélő népcsoport él együtt.

Sokszor emlegetjük utazásaink során egy-egy romantikus kisváros vagy éppen kevésbé fejlett ország látogatása során, olyan mintha „visszamentünk volna az időben”. Etiópiába érkezve azonban valóban hét évet visszaugrunk az időben, és az is könnyen előfordulhat, hogy reggel két órakor verőfényes napsütésre ébredünk.

Az etiópok nagyon büszkék kultúrájukra, történelmükre, amelyet egészen Salamon királytól eredeztetnek, és amelyet elkerült az európai gyarmatosítás vagy éppen a római kereszténység befolyása. Ennek köszönhető az is, hogy Etiópiában nem az általunk is ismert Gergely-naptárt, hanem a saját naptárjukat használják.

Az úgynevezett géz naptár 7 évvel tér el a Gergely- naptártól. A Biblia szerint Ádám és Éva hét évig élt az Édenben bűnbeesésük előtt, majd Isten megígérte nekik, hogy 5500 év múlva megmenti őket. Ezért az etióp ortodox egyház Jézus születését – és ezzel az időszámítás kezdetét – hét évvel későbbre határozza meg.

Egy naptári év 13 hónapból tevődik össze, amelyek közül 12 harminc napos, az utolsó – Pagume – hónap pedig a szökőévtől függően 5 vagy 6 napból áll. A Pagume szó jelentése „az év számításakor elfelejtett nap”.

A nevek tekintetében az etióp naptár számos bibliai anekdotával is összefonódott. A szökőévet Lukács evangélistáról, azt követő éveket Jánosról, Mátéról és Márkról nevezték el. 

További érdekesség, hogy az Új Évet, illetve a Karácsonyt is tőlünk eltérő időpontban ünneplik. Az utóbbit január 7-én, míg az év első napja szeptember 11-re esik.

2017 – avagy etióp időszámítás szerint 2010 – óta Alapítványunk is szoros kapcsolatban áll az Etiópiában, Axum városában található St. Yared árvaházzal. Támogatóink segítségével 15 etióp árva oktatását és ellátását tudjuk biztosítani.

Ha örömmel lennél Te is valamely etióp árvánk örökbefogadó szülője, kérjük, keresd fel Alapítványunkat a szabados.dora@afrikaert.hu e-mail címen, vagy egyéb elérhetőségeinken, vagy ismerd meg jobban az örökbe fogadható gyermekeket itt.