2018. augusztus. 17-én a Humanitárius Világnap alkalmából megrendezésre került az „Életünk a terepen” című szakmai rendezvény. Nagy örömünkre a rendezvényen mi is előadást tarthattunk, rendkívül pozitív fogadtatással!

Bevezetésként Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Magyar Kormány továbbra is elkötelezett a segítségnyújtás mellett, mind szomszédságunkban, mint hazánktól távol. Továbbá köszönetet mondott azoknak a szervezeteknek, akik évtizedek óta segítenek a bajbajutottakon. Kiemelte, hogy a természeti katasztrófák károsultjainak a támogatása mellett, nagy kihívást jelentenek majd a fegyveres konfliktusok, a klímaváltozás és az afrikai / közép ázsiai demográfiai trendek. „Egyre nagyobb szükség lesz a humanitárius tevékenységet végző szakemberek és szervezetek munkájára!”

Alapítványunk elnöke, France Mutombo többek között klinikaépítés projektünk nagyszabású álmát is ismertette a hallgatókkal, illetve új fogalomként a ,,Humanitárius Ökoszisztéma” ernyője alatt foglalta össze és köszönte meg az aktívan tevékenykedő legapróbb szervezetek munkáját is.

Előadást tartott még többek Bálint Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi programok vezetője, Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi fejlesztésekért és migrációért felelős vezetője, Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, Dr. Varga Melinda gyermekpszichiáter, valamint Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója. Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés betekintést engedett a humanitárius segítségnyújtás valóságába.

2008 óta, augusztus 19-én a Nemzetközi Humanitárius Világnap keretében emlékezünk a 2003-ban az ENSZ bagdadi irodáját ért támadás 22 áldozatról, valamint a segítségnyújtásban résztvevőkről. A Humanitárius Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára, a vele járó nehézségekre és köszönetet mondjon mindazoknak, akik részt vesznek benne.

Ha a közeljövőben Te is résztvennél egy mini humanitárius misszióban, akkor kapcsolódj idén ősszel Kongóba utazó humanitárius turistáinkhoz! Ha személyesen nem tudsz most részt venni az úton, lehetőségeidhez mérten támogasd a Luanika Mikroprojektet adománnyal.