Namanga, Serengeti, Ngorongoro, Mto Wa Mbu és Arusha: egy vadregényes, szép, természetközeli, izgalmas utazás! Törzsi kultúra, ősi szokások, szegény, de boldog emberek!

Az Afrikáért Alapítvány sok éve szervez humanitárius turista utakat Közép- Kelet Afrikába (Kongó, Tanzánia, Etiópia), egyedi és valódi élményt nyújtva az arra vágyóknak. 2020 tavaszán úticélunk a barátságos és turisztikailag teljesen biztonságos Tanzánia északi része, a Kilimandzsáró lábánál fekvő Arusha, és környéke. Egy-egy város felderítése mellett, szafarizunk, megcsodáljuk Serengeti vadjait, felfedezzük a Ngorongoro hihetetlen természeti kincseit, megismerkedünk a helyi szokásokkal, meglátogatjuk a hagyománytisztelő maszáj törzset is valamint falut. Itt az igazi falut látogatjuk és nem valami skanzent. A helyiekkel együtt főzünk, eszünk, és részt veszünk mindennapjaikban. Az út egyik legfontosabb eleme a humanitárius mikro projekt megvalósítása: a résztvevők szokatlan afrikai körülmények között közösen oldanak meg és visznek véghez egy adott feladatot, amellyel valódi és tartós segítséget nyújtunk az ott lakóknak. Eddigi útjaink alkalmával volt már, hogy árvaházat újítottunk fel, iskolát építettünk, volt, hogy 30 szegény, maszáj gyermeknek vásároltunk cipőt egy tipikus afrikai piacon, de szerveztünk már ajándékozással és gulyásfőzéssel egybekötött magyar ünnepséget is.

Ez nem egy egyszerű utazás. Ez nem a steril, üvegbúra alatti Afrika, amit messziről fotózunk. Ez a valódi Afrika, mely érteket teremt, fejleszti képességeinket és nyomot hagy bennünk és afrikaiakban.

Olvasd el a részletes program leírást és csatlakozz a másíthatatlan túránkhoz!

PROGRAM

0. NAP – INDULÁS BUDAPESTRŐL

1. NAP – NAMANGA HUMANITÁRIUS MISSZIÓ, TEREPFELMÉRÉS ÉS ISMERKEDÉS

Reggel megérkezünk Namangába, körül nézünk a faluban, megismerkedünk a helyiekkel, felmérjük a körülményeket és részt veszünk egy pár kulturális programon. Meglátogatjuk a partner intézményeinket, iskolát, árvaházat stb. Szállás a New Mountain View Hotelben.

2. NAP – NAMANGA, HUMANITÁRIUS NAP

Belevágunk a humanitárius munkába, megismerkedünk az afrikai munkamorállal. Ahol az óra nincs, de az idő van, ott bizony kihívás összehangolni a tervezést a megvalósítással, a magyar tudományt az afrikai hagyománnyal. A fiúk és lányok neki állnak a közös „kemény” fizikai munkának, az anyáskodó típusok pedig örömüket lelhetik a tanzániai gyerek foglalkoztatásában, tanításában. Délben együtt eszünk a helyiekkel. Délután kulturális programokon veszünk részt, meglátogatjuk a helyi törzseket, betekintést nyerünk a smink nélküli falu életébe, és megnézhetjük hogyan is néz ki egy autentikus maszáj boma. Építhetünk sárból manyattát (maszáj kunyhót), legeltethetjük az állatokat vagy éppen vendégek lehetünk egy hagyományos esküvői szertartáson. Szállás a New Mountain View Hotel-ben.

3. NAP – NAMANGA, HUMANITÁRIUS NAP, PIACI FORGATAG

Ezen a napon folytatódik az igazi interkulturális kirándulás. Reggel felkeressük a helyi piacot, és bevásárolunk az ebédhez. Közösen főzünk, receptet cserélünk. Most megmutathatod, hogy konyhatündér vagy-e, megtanulhatod, hogy hogyan kell elkészíteni a chapati-t vagy ugali-t. Míg a konyhatündérek bűvészkednek, addig a csoport másik részével folytatjuk a humanitárius munkát, foglalkozásokat tartunk a gyereknek. Majd átadjuk a Magyarországról hozott sok-sok ajándékot a diákoknak és árváknak. Jutalmunk a végtelenül hálás, mosolygós, csillogó fekete látványa. Szállás a New Mountain View Hotel-ben.

4. NAP – NAMANGA, HUMANITÁRIUS MUNKÁK

BEFEJEZÉSE, ARUSHA

Délelőtt befejezzük a humanitárius projektet megegyezés szerint, a helyiek közreműködésével. Később lehetőség szerint focizunk egyet a maszájokkal. Vajon be tudjuk bizonyítani, hogy Puskás leszármazottai vagyunk? A meccs után magunk mögött hagyjuk frissen szerzett barátainkat, és Arusha felé vesszük az irányt. Szállás Arushában.

5. NAP – ARUSHA

Reggeli séta a városban, a Clock Towel megtekintése és látogatás a Maasai Marketen. Délután megcsodáljuk a Cultural Heritage Centre bámulatos gyűjteményét, majd szállásunkon felkészülünk a másnapi szafarira. Szállás Arushában.

6. NAP – SERENGETI

Reggeli után egyenesen a Serengeti Nemzeti Park irányába indulunk, ami több mint hat órás élvezetes utazást jelent a csodálatos tanzániai tájakon. Kora délutáni érkezést követően már ízelítőt kapunk a fantasztikus állatvilágból, majd közös vacsora és felkészülés a másnap reggelre. Szállás a táborhelyünkön.

7. NAP – SERENGETI

Hajnali vadászatra indulnak a ragadozók, mi pedig tisztes távolból figyeljük, és drukkolunk, ki-ki az oroszlánnak vagy a zebrának, a gepárdnak vagy a gazellának. A cél, hogy megtaláljuk a Big five-ot, ami Afrika 5 legfőbb ragadozóját foglalja magába. Itt csak élvezzük a természet őszinteségét, és megfigyeljük a szavanna törvényeit. Szállás egy a táborhelyünkön.

8. NAP – NGORONGORO KRÁTER

A Ngorongoro egy hatalmas kráter, amely az egész kontinens egyik legnagyobb egyedsűrűségű vadállományának otthona. Mintegy 260 km²-nyi területén 50 nagyemlős-faj (köztük több ezer gnú, zebra, elefánt, oroszlán), valamint 200 madárfaj (a strucctól a kacsáig) él. Természetes édenkert ez, amely a tűzhányó utolsó kitörésekor, a vulkán tetejének beszakadásával jött létre 2,5 millió évvel ezelőtt. Az év minden szakában van itt elég víz és növény, így nem kényszerülnek máshová menni. Szállás a Lilac Kemping-ben.

9. NAP – MTO WA MBU, ARUSHA

Reggeli után autóval utazunk Mto wa mbu-ba, ahol lélegzetelállító kulturális tevékenységek mellett barátkozunk, beszélgetünk a helyiekkel, megismerjük milyen a hamisítatlan afrikai életérzés. Szállás Arushában.

10. NAP – ARUSHA, HAZAÚT VAGY OPCIONÁLIS TÚRA

Arushából reptérre vezet az utunk, ahonnan vagy Nairobin keresztül hazarepülünk. VAGY lógathatjuk

a lábunkat Zanzibár egzotikus tengerpartjain.

AZ UTAZÁS VÁRHATÓ IDŐPONTJA: 2020. április vége-május eleje

ÁR: 1980 USD + repjegy + vízumköltség + oltások

TÚRAVEZETŐI BEMUTATKOZÁS

Bemutatkozik a túravezető: Papp Zoltán!

„Zoli vagyok, 45 éves, egy szigetközi faluban élek családommal. Bár végzettségemet tekintve gépészmérnök vagyok, - amikor nem Afrikát járom – egy ökoparkban és kempingben vezetek kenu- és bringatúrákat, továbbá bicikli tervezéssel és szereléssel foglalkozom. Gyerekkorom óta lelkesedem Afrikáért, de az alapítvány 2017-es humanitárius túráján köteleződtem el véglegesen, majd 2019-ben már két alkalommal is önállóan utaztam Tanzániába, hogy kellő helyismerettel és tapasztalattal rendelkezzem. Ennek során sok nagyszerű élménnyel gazdagodtam, célom, hogy közösen is hasonlókat élhessünk át. Túráimra mindig pozitív szemlélettel és nyitottsággal indulok, a helyi kultúrát és a természetet igyekszem a lehető legjobban megismerni.”

Mi az a Humanitárius Turizmus?

A humanitárius turizmus egy olyan újfajta, Magyarországon eddig ismeretlen turisztikai program, mely ötvözi az egzotikus nyaralás és a humanitárius misszió elemeit. A különleges utazások célja, hogy az aktív pihenés mellett hitelesen, közvetlenül ismertessék meg az utazókkal a fekete kontinens szépségeit, az afrikai hétköznapokat. Minden résztvevő aktív módon pihenhet, és egy olyan életre szóló emberi és egyben autentikus afrikai élményben lesz része, mely a már-már sablonossá vált klasszikus, és gyakran egysíkú utazásokkal szinte összehasonlíthatatlan. Az utazóknak a 12-15 napos utak során, az alapítvány helyi tapasztalatainak és kapcsolatainak köszönhetően lehetőségük nyílik biztonságos körülmények között megismerkedni az afrikai élet olyan területeivel és az ország olyan turisztikai látványosságaival is, amelyek egy egyszerű turista számára nem elérhetőek. Szintén páratlan lehetőségként, az évente többször szervezett utazások során különös hangsúlyt kap egy humanitárius mini-projekt csapatmunkában történő megvalósítása is, melynek költségeit az utazási díj tartalmazza.

A résztvevők megismerkednek, együttműködnek a helyi lakosokkal, részt vesznek hétköznapjaikban, velük közösen egy az alapítvány aktuális céljaihoz is illeszkedő, egyszerű fejlesztési projektet valósítanak meg, amely humanitárius célt szolgál (az árvaház kifestése, egy egészségügyi intézmény felújítása, egyszerűbb építkezési munkákban való részvétel, tárgyadományok megvásárlása és átadása a rászorulóknak). Meglátogatják az alapítvány által támogatott intézményeket és más rászoruló embereket, intézményeket, közösségeket. És természetesen nem maradhat el néhány igazi „afrikai helyzet”-ben való részvétel sem. A közvetlen kontaktust szolgálja a szállás is: európai igénynek is megfelelő, de a szokványos hotelektől eltérő, családias hangulatú vendégházakban, magánházaknál, biztonságos környéken, lehetőséget nyújtva az afrikaiak hétköznapi életébe való bepillantásra.

Jelentkezés és további információk:

Papp Zoltán
papp.zoltan@steelnmore.com

+36 30 4187451