Az Oktatási és Szociális Központ projektünk megvalósítása már folyamatban van a College Othniel területén. Egy darabig kétséges volt, hogy a koronavírus elleni megelőző intézkedések alatt meg tudjuk-e kezdeni az infrastrukturális fejlesztéseket. Azonban alapos egyeztetéseket követően arra az elhatározásra jutottunk, hogy nem szabad tétlenkedni, sőt, mivel iskolánk zárva tart, ennél jobb alkalom nem is kínálkozhatna arra, hogy az építkezés keretében kissé „feldúljuk” a terepet.

Aki még esetleg nem hallott róla, ez a projekt a Hungary Helps támogatásával valósul meg. Új oktató-, szakképzési-, és műszaki termek építését, valamint az épület baloldali szárnyának többszintessé alakítását foglalja magába. Az új termekben megvalósulandó képzések célja a résztvevő helyiek – főképp fiatalok és nők - felkészítése a nagybetűs életre. Ennek érdekében a hangsúly a gyakorlati szakképzésekre kerül majd, mint a szabás, varrás, vagy az informatika.

A munkálatok kezdetén egy lelkész megáldotta az építkezést. Ezután nekiláttunk az ideiglenes tetőszerkezet felbontásának, ugyanis erre kerül majd rá az a betonfödém, ami az új emeletet tartja. Az anyagbeszerzés egy fontos eleme az előkészületeknek. Ennek kapcsán próbálunk minél takarékosabbak és figyelmesebbek lenni, hogy a lehető legtöbb fejlesztést hozhassuk ki anyagi kereteinkből.

Legelőször a faanyagokat sikerült beszerezni. A cement szállítását is megoldottuk, habár akadt némi nehézség. Lelkes csapatunkat viszont semmi sem tántoríthatja el. Miután az iskoláig vezető út épp el volt zárva, az 50 kilós cement zsákokat a fiúk a fejükön cipelték végig a maradék 150 méteren, méghozzá derűvel és jókedvvel.

Hogy téglákhoz hogyan jutottunk, annak egy külön tanulságos története van. Ezeket az építőelemeket ugyanis helyben gyártottuk le. Mindenki el tudja képzelni, normál esetben micsoda zsibongás tölti be a College Othniel udvarát. A kis egyenruhás diákok helyét most azonban birtokba vették a téglák. Az udvar, és az átmenetileg kiürített tantermek is megteltek velük.

A közel nyolc ezer saját kezűleg elkészített tégla nagy összeget segít megtakarítani. Nem mindegy ugyanis, hogyan gazdálkodunk pénzügyi erőforrásainkkal. Ha ezeket a téglákat üzemekből rendelnénk, nagyjából 8000 dollárt kéne erre fordítani, amihez még hozzáadódna a szállítási költség. Házilag viszont akár 4500 dollárból elő tudjuk teremteni a szükséges építőköveket, ezáltal majdnem a költségek felét megspóroljuk.

Összességében elmondható, hogy a fejlesztések megvalósítása jó ütemben halad. Hamarosan a téglák falakká válnak, a szorgos kezek új fedeleket emelnek. Így a gyermekek számára megteremtődik az a hely, ahol életre szóló tudást szerezhetnek szakképzéseink keretében. Mindemellett az építkezés során sok embernek adunk munkát. A vírus által megbolygatott időszakban pedig bizakodóak és rugalmasak maradunk. Szükség esetén újratervezzük az életünket.