Kalocsay Noémi gyakornoki beszámolója

"Amikor jelentkeztem az Afrikáért Alapítvány által meghirdetett gyakornoki pozícióra, két cél lebegett a szemem előtt: szerettem volna szakmai tapasztalatot szerezni, valamint mindezt egy olyan szervezetnél tenni, amely elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett. Szerettem volna a társadalomtudományi és kulturális tanulmányaim során elsajátított elméleti ismereteimet, valamint a sokszínűséggel és egyenlőséggel kapcsolatos személyes meggyőződésemet hasznosítani és a gyakorlatba átültetni. Egy Facebook oldalon futottam bele az Alapítvány hirdetésébe, és egyből felkeltette az érdeklődésemet a munkásságuk és az a személetmód, amelyet alkalmaznak, hiszen az oktatásra és a szemléletformálásra helyezik a hangsúlyt afrikai és magyarországi tevékenységeiknél egyaránt. Ezen felül szerettem volna betekintést nyerni az afrikai kontinens világába, mélyíteni az ismereteimet.

Összesen 5 hónapot töltöttem el az Afrikáért Alapítvány gyakornokaként: 2017 szeptemberétől 2018. január végéig volt lehetőségem bekapcsolódni a munkájukba. Ez idő alatt számos különböző feladatot kaptam, de főképp három nagyobb feladatkört láttam el.

Gyakornokunk, Kalocsay Noémi


Elsőként az újonnan indult nagyszabású egészségügyi projekt ( Összefogás egy klinika építéséért ) koncepciójának kidolgozását segítettem, melynek részeként projektleírásokat és előadásokat készítettem magyar és angol nyelven, szakértői találkozókat szerveztem és segítettem lebonyolítani az Alapítvány elnöke, Mutombo France oldalán, valamint külső és belső kommunikációs feladatokért feleltem. A kezdetektől fogva lehetőségem volt részt venni a megbeszéléseken, így fontos és a jövőben mindenképpen hasznosítható tapasztalatot szereztem a projektciklus-menedzsment területén, hogy hogyan lesz egy elképzelésből egy fókuszált, megvalósítható projekt koncepció. Továbbá kamatoztathattam interkulturális képességeimet és angol nyelvtudásomat, hiszen a projektleírásokon együtt dolgoztam a projekt Kongóból származó vezető orvosával, Dr. Tshava Tonával.

A második főbb feladatköröm az Alapítvány új weblapjához kapcsolódott, és magába foglalta a teszteléstől kezdve, a fejlesztővel való folyamatos kapcsolattartáson át a tartalom feltöltéséig minden feladatot. Tekintve, hogy ez egy hosszabb ideje húzódó projekt, mely során több akadályba is ütközött az Alapítvány, elsősorban a problémamegoldó képességemet tesztelte és erősítette. Hozzájárult egy olyan gondolkodásmód elsajátításához, mely nem a problémákra, hanem azok megoldására fókuszál.

Harmadik feladatkörként az Alapítvány EU Aid Volunteers program akkreditációs folyamatáért voltam felelős, melynek részeként főképp kutatást végeztem a programban való részvétel szigorú feltételeiről. A program a humanitárius segítségnyújtás fejlesztését célozza meg kezdő és tapasztalt önkéntesek bevonásával, valamint a résztvevő szervezetek kapacitásának növelésével. Ez egy igazi kihívást jelentő feladat volt számomra, hiszen egy ismeretlen területet és annak jogi környezetét kellett feltérképeznem, ugyanakkor nagyon izgalmas is, mert folyamatos tanulási lehetőséget biztosított. A projekt kapcsán alkalmam volt például részt venni tréningeken, megbeszéléseken és online kurzusokon, más szervezeteket és önkénteseket megismerni személyesen és online egyaránt. Azonban az EU Aid Volunteers kezdeményezéssel kapcsolatos teendőkkel szemben prioritást élvezett az Alapítvány egészségügyi projektje és a honlap indítása, így csak limitált módon tudtam ezen feladatkörömet ellátni.

Mindezeken felül különböző adminisztratív, kommunikációs és fordítási feladatokat kaptam, valamint lehetőségem nyílt az AfroMag programba is bekapcsolódni, melyet egy remek kezdeményezésnek tartok, és mindig nagy öröm volt részt venni az ezzel kapcsolatos rendezvényeken. Összességében tehát igazán változatos feladatokat kaptam, minden nap egy kicsit más volt és az Alapítvány működésének újabb és újabb szeletébe nyertem betekintést.

Néhány készség, melyet az Alapítványnál töltött hónapok alatt fejlesztettem: projekt menedzsment, problémamegoldás, multitasking, nyomás alatti teljesítés. Mivel egy kis csapat dolgozik nap mint nap a kongói gyermekek élhetőbb jövőjéért és még egy sor egyéb nemes célért, ezért voltak olyan napok, amikor feszített tempóban, egyszerre több fontos feladaton kellett dolgozni. De annak köszönhetően, hogy minden munkatársat bevonva, a felelősségeket megosztva történt a munkavégzés, gyakornokként is úgy éreztem, hogy egy teljes rangú tagja vagyok az Afrikáért Alapítvány csapatának, és ez nagy önbizalmat adott. Nem csoda, hogy számos korábbi gyakornok ma már alkalmazottként vesz részt az Alapítvány életében.

Szakmailag nagyon sokat tanultam ebből a fél évből, arról, hogy hogyan működik egy civil szervezet. Emellett rengeteg új értékes és motiváló embert ismertem meg, magyarokat és afrikaiakat is. Mindig egy jó emlékként és a karrierem egy fontos állomásaként fogok az Alapítványnál eltöltött gyakornokságomra tekinti, és ezúton szeretném megköszönni nekik a lehetőséget!"

Noémi munkatársunkkal, Kristóffal

Mi is nagyon köszönünk mindent, Noémi! :) Ha kedvet kaptál, jelentkezz hozzánk Te is gyakornoknak! 

Folyamatosan várjuk egyetemisták és pályakezdők jelentkezését. Pályázni önéletrajz és motivációs levél elküldésével Hamvas Bálintnál, a projects@afrikaert.hu e-mail címen. Az elbírálás a jelentkezések sorrendjében történik.Tárgy: gyakornoki jelentkezés.

A jelentkezésben kérjük jelöld meg, hogy mely időszakban kívánsz részt venni az alapítvány munkájában, napi/heti hány órban és milyen napi beosztásban szeretnél gyakornoki tevékenységet végezni. Továbbá kérjük jelöld meg, hogy kötelező szakmai gyakorlatot kívánsz-e végezni, amennyiben igen, ennek milyen feltételei vannak az alapítvány számára.

Referencia megjelölése és/vagy ajánlólevél csatolás előnyt jelent.