A KONGÓI KORMÁNYZAT SAJTÓKÖZLEMÉNYE


Félix Antoine Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke szerdán este az RTNC TV csatornán keresztül közvetített üzenetében a következő intézkedéseket jelentette be:

 

1. 2020. március 20-tól a magas kockázatú országokból és a tranzitországokból induló összes járat fogadása felfüggesztésre kerül 4 hétre. Kizárólag repülőgépek és teherhajók, valamint egyéb teherfuvarozási eszközök léphetnek be az ország területére és személyzetük azonnal ellenőrzés alá kerül.


2. Kérjük, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságba utazó, veszélyeztetett országban lakó utasok további értesítésig halasszák el utazásukat.


3. Minden utas kötelessége, hogy az országhatároknál érkezéskor kitöltse az adatlapot, kötelező jelleggel kezet mosson és vállalja a lázmérést.


4. Minden olyan személynek, aki a lázmérés során fertőzésgyanúsnak bizonyult, alapos kivizsgálás céljából legfeljebb 14 napra karaténba kell vonulnia.


5. Ugyanezeket a megfigyelő eszközöket biztosítani kell az ország területének tengeri, folyami és szárazföldi belépési pontjain is a külföldről érkező utasok ellenőrzésekor.


6. A Kinshasából az ország többi tartományába távozó személyeket szintén ellenőrizni fogjuk, hogy elkerüljük a járvány terjedését az ország többi részén.A társas összejövetelekkel kapcsolatban az alábbi határozatok születtek:


1. Tilos a családi házon kívüli nyilvános helyeken több mint 20 fő részvételével találkozókat, valamint ünnepségeket tartani.


2. Az iskolákat, egyetemeket, illetve magán felsőoktatási intézményeket 2020. március 19-től kezdődően négy hétre bezárjuk.


3. Tilos istentiszteleteket, valamint vallásos összejöveteleket tartani 2020. március 19-től kezdve négy hétig.


4. A stadionokban és egyéb helyszíneken megrendezésre kerülő összes sporttevékenységet további értesítésig felfüggesztjük.


5. A  bárok, kávézók, éttermek további értesítésig bezárnak.


6. A gyászszertartásokat, valamint temetéseket további értesítésig tilos családi otthonokban és erre kijelölt helyiségekben tartani. A maradványokat közvetlenül a hullaházból a temetkezési helyre kell szállítani, korlátozott számú kísérő személlyel.


7. Az összes pozitív diagnozíssal rendelkező személy orvosi költségeit átvállalja az állam.

A koronavírus elleni küzdelem koordinálásával Dr. Muyembé-t bízták meg.