Szeptember 29-én vasárnap veletek együtt bebizonyítottuk, hogy mekkora öröm az Afrikáért rajongók közösségéhez tartozni!  Rengetegen gyűltünk össze a Stefánia Palotában, egész nap, mind a négy  teremben teltházas programok futottak.

A rendezvény az Afrikáért Alapítvány főszervezése mellett számos Afrikával foglalkozó civil szervezet közös összefogásával valósult meg. Köszönjük társszervezőinknek, a Közel Afrikához Alapítványnak, az Afrika Másként Alapítványnak, a Taita Alapítvány, a Védegylet Egyesületnek és a Jane Goodall Intézetnek  is a kitartó munkát! Mi úgy gondoljuk, hogy az elmúlt tíz év alatt az Ez Afrika! Közösségi Nap volt a legsikeresebb, legvidámabb és legizgalmasabb rendezvényünk!

Vasárnap reggel Abdoul Camara lenyűgöző tánca nyitotta meg a rendezvényt, amely már ekkor teltházzal indult. A zenei programok keretében fellépett nálunk többek között a csodás hangú Boggie, a „Búzadara” c. számmal befutó afrikai fiatalokból álló  Dubem K együttes és megtisztelt minket az elbűvölő Fatime & her Kolibri zenekar is. A szakmai előadások során hallhattunk például  az elefántcsontparti csimpánzkutatásról, illetve népszerű előadás volt az afrikai női-férfi szerepeket boncolgató, a ,,Sex In Africa” kerekasztal beszélgetés is.

A Gobelin teremben filmről filmre haladva egy-egy új színt ismerhettünk meg Afrikából, a Könnyű Leckék vetítése után személyesen is megismerkedhettünk Kafiya-val, a dokumentumfilm inspirálóan talpraesett főszereplőjével, míg a This Is Congo c. filmben a Kongói polgárháború bonyodalmaiba csöppentünk bele.

Számos Afrikában tevékenykedő szervezet önkéntesei , így a Taita Alapítvány, a Közel Afrikához Alapítvány, az Afrika Másként Alapítvány, tartottak inspiráló beszámolókat, míg Vándorboy-tól azt is megtudhattuk milyen hátizsákkal végig járni a Fekete Kontinens országait.

A standoknál és a folyosón fergeteges buli hangulat bontakozott ki, mindenki táncra perdült aki arra sétált! A standokon megcsodálhattuk az afrikai divat és gasztronómia jellegzetességeit, és különleges és ritka hangszereket ismerhettünk meg.

Az Ez Afrika! Közösségi Napon a  legkisebbekre is gondoltunk! A kézműves teremben mindenki elkészíthette saját afrikai maszkját, vagy receptkönyvét, illetve a Közel Afrikához Alapítvány jóvoltából egy életnagyságú zsiráf megrajzolásába is be lehetett kapcsolódni. Alkotás közben Danny mesélt nekünk, aki pedig a kinti helyszínt választotta, arra az udvaron ugrálóvár és Mesekert játszóház várt.

Csodás volt látni a nyüzsgő tömeget, a kíváncsiságtól és örömtől csillogó szemeket, együtt voltunk és együtt éltük át Veletek az afrikai hangulatot. Alig várjuk, hogy jövőre ismét veletek ünnepelhessünk! Fényképek a rendezvényről itt!


A rendezvény Teremtsünk Biztos Lakhatást projektünk keretében valósult meg az Európai Unió támogatásásval.