Minden év októberének első hétfőjén, így idén október 1-jén ünnepeltük a Lakhatási Világnapot, amit az ENSZ jelölt ki, hogy felhívja a figyelmet a világ városainak lakhatással kapcsolatos gondjaira, és az ehhez kapcsolódó emberi jogi problémákra. Alapítványunk elköteleződött a kapcsolódó globális ügyek megismertetése és a megoldások megtalálása mellett.

Az Afrikáért Alapítvány immár egy éve részt vesz a Globális Dél lakhatási problémáival kapocsolatos ismeretterjesztő és szemléletformálási tevékenységben a Teremtsünk Biztos Lakhatást (Build Solid Ground) névre hallgató nemzetközi program keretében. A számos európai ország szervezeteit tömörítő kampány célja, hogy tájékoztassuk az európai polgárokat kormányaik azon kötelezettségeiről, amelyeket a kapcsolódó Fenntartható Fejlődési Célok és az Új Városfejlesztési Agenda elfogadásával vállaltak, valamint bevonjuk őket a lakhatási és földtulajdonnal kapcsolatos problémák megoldásába. Szeretnénk rámutatni azokra a különbségekre is, amelyek a mi, európai emberek és a világ többi részén élők szociális, gazdasági és környezeti jóléte között fellelhető.

 

Elrettentő adat, de ma minden hetedik ember a világon nyomornegyedben él és közel 1,6 milliárd ember lakhatása nem biztosított. A világ lakosságának mintegy 70%-a pedig nem rendelkezik megfelelő papírokkal arról az apró földdarabról, ahol mindennapjait éli. Azonban papírok nélkül, melyek igazolnák a lakhatási területek elfoglalásának jogosságát, az emberek életfeltételei nem biztosítottak, a kilakoltatástól való félelem mindennapos központi kérdés. Így a hosszabb távú tervezés és az egyről a kettőre való jutás lehetetlenné válik. Alapítványunk célja, hogy az embereket aktív elköteleződésre buzdítsa, hiszen csak összefogva, közös erővel tudunk változást elérni. A városok fejlesztése és hanyatlásuk megakadályozása kormányok és állampolgárok együttes dolga, egy olyan feladat, amivel a gyors ütemben történő városiasodás miatt muszáj lesz szembenéznünk.

Az urbanizáció kedvezőtlen hatásai Kongó fővárosát, Kinshasát is jelentős mértékben érintik, ahol Alapítványunk kitartóan dolgozik. Minden évben kb. 390 000 ember érkezik Kinshasába; vagy a háború és szegénység elől menekülve, vagy tanulni és az álmaikat valóra váltani. Mostanra körülbelül 12 millióan tartózkodnak a városban állandó jelleggel és élik ott mindennapi életüket. Ez a jelentős mértékű demográfiai növekedés egyre több embert – köztük gyermekeket – fog a város peremterületeinek szegénynegyedeibe kényszeríteni, ahol a legalapvetőbb infrastruktúra hálózatok sincsenek kiépítve.

Szeretnénk elérni, hogy a College Othniel iskola diákjai és a La Providence árvaház lakói méltó körülmények között, biztonságban és egészségben nőjenek fel. Bízunk benne, hogy a Teremtsünk Biztos Lakhatást kampányban való részvételünkkel ezt a fontos üzenetet minél szélesebb közönség felé tudjuk közvetíteni.

    

Missziónkkal összhangban célunk továbbá az is, hogy a tájékoztatáson túlmutatva egy, a probléma megoldására irányuló nagyszabású fejlesztési projektet is megvalósítsunk. Úgy hisszük, a megfelelő infrastruktúra kiépítésével a betegségeket és járványokat visszaszorítva idővel magasabb életminőség válik elérhetőbbé az ott élők számára. Ezen a ponton kapcsolódik az Összefogás egy klinika építéséért kezdeményezésünk, mely a Munganga szegénynegyedben élők állandó egészségügyi ellátásának biztosítása mellett igyekszik az egészségügyi és lakhatási problémák közötti összefüggésekre is felhívni a figyelmet.

Ha Ti is fontosnak tartjátok, hogy a lakhatási problémák minél hamarabb megoldódjanak, kövessétek Facebook oldalunkat, ahol folyamatosan megosztjuk a legfrissebb híreinket és adatokat a témában, valamint látogassatok el rendezvényeinkre, ahol informatív előadások, kerekasztalbeszélgetések, és egy önálló fotókiállítás keretében még többet megtudhattok a globális problémákról!


Gyere el október 14-én a Segíteni kiváltság estre! A rendezvényen még több információt megtudhatsz a fenti témában és sok más érdekes előadással, beszélgetéssel, és afrikai zenével várunk Téged is szeretettel!


Ez a cikk az Európai Unió támogatásával jött létre. A cikk tartalmáért teljes mértékben az Afrikáért Alapítvány felel és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét.