Alapítványunk nemrég egy nemzetközi betlehemes konferencián járt, Mikolán. A lélekemelő találkozások mellett egy másik örömhír is ért minket, a közösség nevében közel egy milliónyi adományt kaptunk klinikánk felépítéséhez.

Alapítványunk nemrég a romániai Mikolába látogatott el egy nemzetközi betlehemes konferenciára, ahol két fantasztikus napot tölthettünk el azokkal az emberekkel, akik több remek kezdeményezés mellett alapítványunkat is segítették az elmúlt években.

A betlehemezés az Európai Magyar Fiatalokért (EMF) Alapítvány gondozásában álló SzékelyKapuk-Zöldkapuk program keretében valósul meg, amely során diákok és tanáraik műsoraikat szorgalmasan megalkotják, próbálják, majd különböző közösségeknek előadják.

A díjátadóval egybekötött konferenciát Dr. Varga-Berta József, az EMF Alapítvány elnöke nyitotta, majd több, a betlehemezést jól bemutató előadást hallhattunk. Többek között Kállay Karoláét és Sebesi ibolyáét –házigazdáinkét-, akik sok-sok évvel ezelőtt elindították Szatmár megyében a programot, majd az ő felhívásukra alakultak meg máshol is a betlehemes csoportok.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy ebben a támogató, nyíltszívű közegben tarthatta meg előadását a tavaly orvosi diplomát szerzett diákunk, Tshava is, akinek francia beszédét elnökünk, France Mutombo tolmácsolta.

Tshava életútja mellett, képeken mutatta be a közönségnek a kongói egészégügy egészen elképesztő hiányait, saját fájdalmas tapasztalatait.

Tshava azt is hangsúlyozta: kongói klinikánk felépítésével valóra válhatna az álma és a szegények, elesettek orvosa lehetne Kongóban.

Az EMF Alapítvány javaslatára, miszerint a betlehemezésből összegyűlt adomány egy részét, közel egy millió forintot, az Afrikáért Alapítvány egészségügyi projektjére ajánlanák fel, mindenki egyöntetű igennel szavazott – ezzel a gáláns felajánlással zárult a nemzetközi konferencia.

Kedves betlehemes közösség! Köszönjük szépen odaadó munkátokat és nyitottságotokat, rendkívül hálásak vagyunk nektek, hogy általatok közelebb kerültünk klinikánk felépítéséhez!


Zárszóként a Székelykapuk-Zöldkapuk közösségtől idéznénk:
„A kapu két világ határa, melyek egyikében Te laksz!”

Ha összefogunk, megvalósulhat az álom! Kérjük, csatlakozz hozzánk és építsük fel a klinikát Kongó szegénynegyedében, Kinshasában!

A betlehemes közösség mellett több kedves támogatónk is csatlakozott már a projekthez, köszönjük szépen a segítségeteket!

A klinikaépítés projektről a fenti linken olvashatsz minden fontos részletet, illetve ha kérdésed lenne, keress minket bátran a rendes.nikoletta@afrikaert.hu címen vagy egyéb elérhetőségeinken!