Alapítványunk a Jane Goodall Intézettel és a Védegylet Egyesülettel karöltve indította el mobilgyűjtési kampányát. Miért van nagy jelentősége annak, hogy a megunt mobilokat összegyűjtsük?

A mobilokban található fémek egy részét, mint az ón vagy a koltán, Afrikában, elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányásszák, sokszor rabszolgaként kezelt gyerekekkel. A kitermeléssel párhuzamosan utakkal hálózzák be és feltúrják az őserdőket, az ott élő állatokat pedig orvvadászok tizedelik. Ennek eredményeként elefántpopulációk tűnnek el, és a gorillák számtalan további fajjal együtt a kihalás szélére kerülnek.

Ezen állatok élőhelyét drasztikusan megváltoztatja a bányászat. A bányák jó része illegális és olyan helyen történik az illegális kitermelés, ahol gorillák élnek,  például a Kahuzi-Biega Nemzeti Park, Itombwe Rezervátum, Virunga Nemzeti Park (határ) területein.

2018-ban 5 100 000 mobil jutott a 7,6 milliárd emberre. 1996 óta 6 000 000 ember halt meg a koltán bányászat következtében. Számítások szerint, ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak 2025-re a 8, 6 milliárdnyi emberiségből 5,9 milliárd előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az évi 1000 tonnát. Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog.

A koltán iránti keresletet szeretnék azzal megfékezni, hogy ezen mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük.

A Te segítségedre is szükségünk van! A régi, felesleges mobilod újrahasznosításával az Afrikáért Alapítvány, a Jane Goodall Intézet és a Védegylet Egyesület együttműködése és az Inter-Metal Kft. jóvoltából most támogatást nyújthatsz helyi környezetvédelmi, és különböző fejlesztési programok megvalósításához.

Az Európai Bizottság rendelete szerint 2021-től az importált ón, nióbium, tantál, és arany 95%-ának felelős forrásból kell származnia, ami reményt ad a főemlősök, és az ott élő emberek számára, hogy megszűnhet ez a fajta, a Föld kizsákmányolására épült gazdasági modell, ami által akár a politikai helyzet is átrendeződhet.

Ha Nálatok is felhalmozódtak a használaton kívülre került mobiltelefonok, és még nem kerültek kidobásra, hasznosítsd őket újra a Passzold vissza TESÓ! felirattal ellátott gyűjtőládáinkkal!

A zárt dobozokban összegyűlt használt telefonokat partnerünk, az Inter-Metal Recycling Kft fogja újrahasznosításra átvenni, ahol egy zárt láncolaton keresztül kerül feldolgozásra, vagyis nem fogja tudni senki eltulajdonítani a készülékeket, vagy az abban lévő adatokat megszerezni.

Az eddigi gyűjtőpontokat itt találod:

 

Várjuk cégek jelentkezését is, akik a lecserélt céges flotta-telefonjaikat ajánlanák fel. A programba való jelentkezéshez ezt az űrlapot kell kitölteni: https://goo.gl/forms/JriR52z2t72YNPUF3

Kampányunkról az OzoneTV Egyenlítő című adásában is meséltünk:


A feleslegessé vált mobilodat például az Afrika Expóra is elhozhatod és leadhatod az Afrikáért Alapítvány standjánál február 21.és 24. között!