A jelenlegi helyzet kapcsán sok támogatónk érdeklődik arról, hogyan alakulnak a koronavírus megfékezéséért tett erőfeszítések a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Sajnos nincs olyan régió, melynek sikerülhetne elkerülnie, hogy érintetté váljon ebben a globális egészségügyi kihívásban.

 Azonban ebben a hónapban néhány olyan hírrel szolgálhatunk, melyek bizakodásra adhatnak okot. Július 1-én korábban sehol nem tapasztalt rekord magasságot ért el az egy napon meggyógyult betegek száma. Kongóban ugyanis 532 olyan lakost regisztráltak ekkor, akiket eddig a napig koronavírussal fertőzöttként tartottak számon, azonban a hónapforduló elteltével egészségesnek bizonyultak. Ez a szám kitűnik a többi közül, ezt szemlélteti az egy nappal előbb közzétett adat is, mely június 30-án csupán 325 főről számol be. Reményeink szerint ez az ugrásszerű gyógyulásszám nem csak véletlen kivétel, hanem egy tartós javulási folyamat kezdetét jelenti.

 Az összes eddigi országos esetet tekintve 2317 beteg minősült gyógyultnak július 1-ig, fertőzöttként pedig 7189 főt tartottak számon ezen a napon. Ahogy mindenütt, sajnos halálesetek is történtek: július elejéig 176 áldozata volt a vírusnak.

 Ha ezeket a számadatokat figyelembe vesszük, különös tekintettel az új napi rekordra, pozitív következtetéseket vonhatunk le. A sok olvasónk szívéhez közelálló afrikai ország jó úton halad a járvány leküzdését illetően.

 

 Az új rekordok kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Alapítványunk elnöke, France Mutombo úgy véli, az eredményeknek köze lehet egy különleges tehetséggel megáldott Munyangi Jerom nevű orvos tevékenységéhez. A híresztelések szerint a sikerhez hozzájárult, hogy Jerom úr egy Madagaszkár szigetén is használatos gyógyszer alkalmazását kezdeményezte az országban. A gyógyulások száma összefüggésben lehet az ő módszereinek elterjedésével.

 Amint azt a legtöbb támogatónk bizonyára már hallotta, a kongói iskolai rendszer, beleértve a tanévet is, különbözik a mienktől. Az általános iskolákban a félévek harmadokra/trimeszterekre vannak osztva, a nyári szünet pedig nem esik egybe az itthonival. Így alap esetben, ha márciusban a koronavírussal kapcsolatos intézkedések nem késztették volna leállásra az iskolákat, jelenleg is folyna a tanítás. Míg a magyarországi kisdiákok már megkapták idei bizonyítványukat, és az óvintézkedéseket betartva elkezdhették élvezni a vakációt, Kongóban a fiatalok máig azon izgulnak, hogy vajon melyik nap kell visszaülniük az iskolapadba. Természetesen a legtöbbjük várja már, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba, főleg mivel a számítástechnikai eszközök nem állnak minden háztartásban rendelkezésre, így náluk az itthon többé-kevésbé jól bevált online oktatási rendszer aligha kerülhet bevezetésre.

 A helyzet tehát várakozással teli. Örömmel jelentjük, hogy jó hírekkel szolgálhatunk az oktatással kapcsolatban. Az iskolák, beleértve az Alapítvány által működtetett College Othnielt is hamarosan újra megnyitják kapuikat. A tanév beosztása a kihagyásokra és a korlátozásokra való tekintettel átalakításra kerül majd, de a diákok számára garantált, hogy újra felvehetik majd a fonalat, és tovább haladhatnak álmaik megvalósítása felé. Folyamatosan készülnek a tervek, hogy hogyan lehet a vírus terjedésének megelőzését összeegyeztetni a tanítással. Valószínűsíthető, hogy már csak néhány hét van hátra addig, amíg újranyitnak az iskolák.

 Persze az iskolánk tanulóit és a környékbeli rászorulókat ez idő alatt sem hagytuk cserben. Alapítványunk helybéli munkatársai többek között ételcsomagokat osztottak azoknak a kisdiákoknak és családjaiknak, akiknek jól jött az otthon töltött hónapok alatt egy kis segítség. Az élelmiszert szívmelengető örömmel fogadták ezek a gyermekek.