Támogass most!

Árvatámogatási Program

Az Afrikáért Alapítvány a kinshasai Ngaliema kerület Munganga negyedében, a főváros egyik nyomortól legjobban sújtott negyedében tevékenykedik, ahol az árva gyermekek száma különösen magas. A nyomornegyedben élő összes árván sajnos egyelőre nincs lehetőségünk segíteni, de néhányuk felkarolása és számukra egy jobb jövő biztosítása fogalmazódott meg az alapítvány egyik kiemelt céljaként. Így született meg a La Providence árvaház.

Árvatámogatási rendszer

Az alapítvány felelősséget visel az árvaházban lakó tizenegy gyermek életéért, méltó körülményeik és biztos jövőjük megteremtéséért. Mindezek biztosításának alapfeltétele, hogy az árvaház számára a legnehezebb időkben is biztosítani tudja a legelemibb működéshez szükséges összeget, mely fedezi a gyermekek étkezését, a felügyelő szociális munkások munkáját, a higiéniai körülmények megteremtését, a ház bérleti díját. Ezeket a tényezőket különösen fontos szem előtt tartani, hisz az itt élő gyermekek az otthonukat jelentő árvaházból csak az utcára kerülhetnek. 

Ez nagy felelősséget ró az alapítványra, amelyet a támogatókkal közösen szeretnénk felvállalni. Úgy gondoljuk, hogy egy árva gyermek támogatását felelősségteljes döntés előzi meg.

Arra kérünk minden leendő támogatót, hogy, csak annyi támogatás mellett határozza el magát, amennyit hosszabb távon, rendszeresen vállalni tud.

Az árvatámogatás a következő elemkből áll össze:

  • oktatatás: havi 4000 Ft,
  • étkezés: havi 8000 Ft (mely 2 db 4000Ft-os támogatásból áll össze),
  • árvaházi lakás: 5000 Ft,
  • ruházat: 1500 Ft,
  • egészségügyi ellátás: havi 3000 Ft,
  • szociális támogatás: havi 3000 Ft,
  • szabadidős programok: havi 1500 Ft,
  • működési költség: havi 6000 Ft és
  • életkezdési támogatás: havi 6000 Ft.

Saját és számos partnerszervezetünk tapasztalata, hogy minden Afrikában megvalósuló segítségnyújtás sikerének alapfeltétele a fenntarthatóság, valamint annak biztosítása, hogy a pozitív következményei hosszútávon is érvényesüljenek.

Ezért az árvatámogatási rendszer nem csupán az árva gyermekek mindennapi szükségleteinek a kielégítését szeretné szolgálni, de a támogatási rendszerrel lehetőséget szeretnénk számukra teremteni ahhoz is, hogy felnőtt életüket ne nincstelenül, támasz nélkül kezdjék el. Célunk, hogy a támogatott árváknak megfelelő morális és anyagi hátteret biztosítsunk a jövőbeli boldogulásukhoz.

Az életkezdési támogatással az örökbefogadó szülő egy alapot képez a gyermek számára a jövőre nézve. Ezt egy előtakarékossági rendszerként lehet értelmezni, azaz egy olyan tőke ez, ami a gyermek rendelkezésére áll felnőtt élete kezdetén. Az erre összegyűlt összeget a gyermek nagykorúvá válása után kapja meg, miután határozott az összeg felhasználásának céljáról. Ilyen cél lehet az egyetemi tanulmányok folytatása, ingatlan vásárlása, kisvállalkozás indítása, stb.

Az életkezdési támogatás továbbá fedezetül szolgálhat a gyermek életében felmerülő váratlan eseményekhez pl.: súlyos betegség, melynek kezelése magas költségekkel jár, valamint mentőövet jelenthet a minden gyermeket érintő esetleges nehézségek megoldásaként is pl.: természeti katasztrófa, kényszerköltözés, utazás stb. esetén.

Az életkezdési támogatás felhasználásáról és kifizetéséről az alapítvány kuratóriuma dönt, konzultálva a támogatóval.

Támogatási módok:

Rendszeres támogatás:

Egy árva gyermeket támogathat egy illetve több örökbefogadó szülő is. Ha egy támogató egyedül szeretné támogatni a gyermeket, úgy azt kérjük tőle, hogy minden támogatási elemet vállaljon.

Egy támogató fizethet egy vagy több támogatási formát egyszerre (pl.: oktatási és étkezési támogatás). A nem vállalt támogatások más támogatók számára még szabadon választhatók.

Ugyanazon gyermek támogatói, ha kívánják, egymással kapcsolatba léphetnek, hisz ők a gyermek „közös szülei".

A gyermek számára stabil háttér biztosítása céljából a támogatás vállalását legalább két éves időtartamra kérjük. Ha a támogató nem jelzi, hogy meg kívánja szüntetni a támogatást, úgy a támogatás automatikusan tovább folytatódik.

A támogatás megszüntetését két hónapra előre kérjük jelezni. Ez az időtartam azért szükséges, hogy a gyermeknek új támogatót kereshessünk a megszűnő támogató helyett. Ezzel a két hónappal is csökkentjük annak kockázatát, hogy támogatás nélkül maradjon a gyermek.

Eseti támogatás:

Ha valaki nem tudja rendszeresen vagy hosszabb távon vállalni egy gyermek támogatásának fizetését, de szívesen segítene, úgy lehetőség van alkalmankénti támogatásra is. Ezeket az alkalmi támogatásokat aktuálisan futó, az árvaházhoz, a gyerekekhez kapcsolódó projektekre vagy a kieső támogatások pótlására fordítjuk.

A támogatás fizetése előtt, kérjük, vedd fel a kapcsolatot munkatársunkkal, hogy tájékozódj, milyen aktuális programok vannak, ahol személyesen is találkozhatsz Velünk.

Életkezdési támogatás:

Ez egy speciális támogatási forma, ezért külön kezeljük. Erre a célra elkülönített bankszámlát nyitottunk, amelyen a gyerekeknek névre szólóan vezetjük a befolyt összeget.

Ez szintén nagy felelősséget ró az alapítványra és a támogatókra. Ha a gyerekeket egyenlő eséllyel szeretnénk útnak indítani, akkor törekedni kell arra, hogy minden gyermeknek hasonló mértékben gyarapodjon az előtakarékossági összeg. Így ha valaki egy gyermek életkezdési támogatásának fizetését kívánja vállalni, arra kérjük, hogy azok közül a gyerekek közül válasszon, akiknek addig kisebb összeg gyűlt össze a számlán. Az aktuálisan nem támogatott gyerekek esetében tájékoztatást adunk a számlájuk állásáról.

A támogatások fizetése történhet banki átutalással vagy csekkes fizetéssel is, de lehetőség van azonalli pénzbefizetésre is. Kérjük, a közleményben és/vagy a megjegyzésben tüntesse fel nevét és a támogatás típusát(pl.: egészségügyi támogatás).

Az Afrikáért Alapítvány vállalja:

A havi hírlevelünkben nemcsak az alapítvány munkájáról és helyzetéről számolunk be, hanem minden gyermekről egy rövid jelentést küldünk.

Félévente részletes információkat, képeket küldünk minden támogatónak a támogatott gyermekéről.

A gyerekekkel a kapcsolattartást segítjük levelezés útján. Lehetővé tesszük a csomagküldést is a gyerekek számára.

Az árva gyermekek a honlapon a Fogadj Örökbe menüpont alatt találhatók. Támogatásod a honlapon keresztül is elindíthatod a gyermek és a támogatás típusa kiválasztásával.

Amennyiben bármilyen további kérdésed merül fel az Árvatámogatási rendszerrel kapcsolatban, keressen fel bennünket a következő elérhetőségeken:

E-mail:afrikaert@afrikaert.hu

Tel.: 20/772-2279 vagy 1/332-1054

Köszönjük, hogy Ön is úgy döntöttél, hogy felelős módon támogatni kívánod afrikai árva gyermekek életkörülményeinek javítását, hosszú távú boldogulását!  Afrikáért Alapítvány 2018. Minden jog fenntartva