Támogass most!

La Providence Árvaház

Az Afrikáért Alapítvány a kinshasai Ngaliema kerület Munganga negyedében, a főváros egyik nyomortól legjobban sújtott negyedében tevékenykedik immár több mint 12 éve. Ezen a területen az árva gyermekek száma különösen magas. A nyomornegyedben élő összes árván sajnos egyelőre nincs lehetőségünk segíteni, de néhányuk felkarolása és számukra egy jobb jövő biztosítása fogalmazódott meg az alapítvány egyik kiemelt céljaként. Így született meg a La Providence árvaház.

A La Providence árvaház

Előzmény

2008 első negyedévében az alapítvány kuratóriumi ülésén döntés született arról, hogy CARO partner árvaházunk mellett egy új árvaházat hozunk létre. Az új árvaház létrejöttét az indokolta - az alapítvány eredeti célkitűzéseit szem előtt tartva, - hogy szükségessé vált olyan intézmények létesítése, ahol minőségi és hosszú távú segítséget tudunk nyújtani a rászoruló gyermekeknek. Az alapítvány alapelvei, valamint a támogatottaink és támogatóink igényei köteleznek arra, hogy egy valódi jövőt biztosító ellátást nyújtsunk az árváknak.

Árváink

Kongói szociális helyzet

Kongóban a magas születésszám miatt nő a népesség, ám sok gyerek szülő nélkül nő fel. Összesen mintegy 4.000.000 árva él az országban.  Kongóban árvának lenni az egyik legszörnyűbb dolog.  A szülők elvesztésének fájdalmán kívül a várható sorshányatottsággal is szembe kell nézni. Az árvák szüleik elvesztése után rokonokhoz kerülnek a szolidaritás hagyományának köszönhetően. Azonban nem biztos, hogy ezek a gyerekek biztonságos otthonra lelnek. Jellemző, hogy a befogadó rokonok is nagyon szegények, ezért gyakran előfordul, hogy a rokonok anyagi nehézségek miatt ürügyet keresnek a „befogadott" gyermektől való megszabadulására: boszorkánysággal bélyegzik meg őket, azaz minden baj, szerencsétlenség okozójának tekintik a gyerekeket. Végül egyszerűen elűzik őket otthonról. Közel 30.000 gyerek él az utcákon.

Ezek az utcára került árvák a társadalom legrászorultabb tagjaivá válnak. Saját kenyerüket keresve, farkas törvényeknek engedelmeskedve élnek közösségben társaikkal vagy a még elesettebbek magányosan, kiszolgáltatva, biztonságot nyújtó hajlék nélkül tengetve napjaikat. Ha nem segít rajtuk senki, és ha nem avatkozik senki az életükbe, már gyerekként végleg kiszakadhatnak a társadalomból, sorsuk és jövőjük kilátástalan lesz.

Árvák

Árvatámogatási rendszer

Az alapítvány felelősséget visel az árvaházban lakó gyermek életéért, méltó körülményeik és biztos jövőjük megteremtéséért. Mindezek biztosításának alapfeltétele, hogy az árvaház számára a legnehezebb időkben is biztosítani tudja a legelemibb működéshez szükséges összeget, mely fedezi a gyermekek étkezését, a felügyelő szociális munkások munkáját, a higiéniai körülmények megteremtését, a ház bérleti díját. Ezeket a tényezőket különösen fontos szem előtt tartani, hisz az itt élő gyermekek az otthonukat jelentő árvaházból csak az utcára kerülhetnek. 

Ez nagy felelősséget ró az alapítványra, amelyet a támogatókkal közösen szeretnénk felvállalni. Úgy gondoljuk, hogy egy árva gyermek támogatását felelősségteljes döntés előzi meg.

Arra kérünk minden leendő támogatót, hogy, csak annyi támogatás mellett határozza el magát, amennyit hosszabb távon, rendszeresen vállalni tud.

Amennyiben támogatni szeretnéd valamelyik árva gyermeket, kattints ide és ismerd meg őket jobban!

Ha további kérdésed lenne, bátran fordulj hozzánk a tulner.viola@afrikaert.hu e-mail címen, vagy keress fel minket egyéb elérhetőségeinken.


Szeretettel köszöntünk Téged kongói árváink támogatói körében!
Kívánjuk, hogy leld sok örömödet gyermeked támogatásában!

A La Providence árvái

Afrikáért Alapítvány 2018. Minden jog fenntartva