Támogass most!

Tevékenységünk Afrikában

Szociális és oktatási gyermekközpont létrehozása

Az alapítvány hosszú távú célja, hogy Kongóban, Tanzániában és Etiópiában, továbbá reményeink szerint több afrikai országban olyan központokat hozzon létre, amelyek a hátrányos helyzetű gyermekek életkörülményeinek javításához, későbbi jobb boldogulásához szükséges minden alapvető lehetőséget biztosítanak: árvaház, oktatás, egészségügyi ellátás, jövedelemtermelő szakmai tevékenység és szakképzés.

Kongó

Az Afrikáért Alapítvány Kongó fővárosában, Kinshasában tartja fenn a 700 tanulót befogadó Othniel Általános és Középiskolát, amely az alapítvány létrejöttekor tevékenységének kiindulópontja volt és egyik alappillére a tervezett szociális és oktatási gyermekközpontnak. Afrika szerte probléma, hogy a gyermekek oktatását az állam nem támogatja. Kongóban is hasonló a helyzet: 10 iskoláskorú gyermekből csak 4 jár iskolába. Úgy gondoljuk, a megfelelő szintű oktatás biztosítása az egyik legalapvetőbb dolog, amit a felnövekvő generáció számára biztosítani szükséges.

Az Afrikáért Alapítvány egy személyes kapcsolaton alapuló, átlátható Diáktámogatási programot dolgozott ki, mely lehetőséget nyújt az Othniel Általános és Középiskolában tanuló diákok tandíjköltségének átvállalására. Ez havonta, gyermekenként 3500 forintot és egy ún. „tizenharmadik” havi befizetést jelent, mely utóbbit mindig egy adott, iskolai fejlesztési célra fordítunk. Az örökbefogadási programon belül fontosnak tartjuk, hogy a támogatók és támogatottak között személyes, interaktív kapcsolat alakulhasson ki, ehhez szükségszerű, hogy az iskola tanáraival és diákjaival folyamatos kapcsolatot tartsunk fenn. A támogatottakról, az afrikai, azon belül is a kongói nevelési rendszerről, illetve az iskolások hétköznapjairól igyekszünk a támogatókhoz széleskörű ismeretanyagot eljuttatva reális képet mutatni. A diáktámogatási program meghirdetése óta az iskola folyamatosan fejlődik és bővül, 2005-2006-ban hat új osztály indult és 500 fővel többen iratkoztak be. 2005 őszi missziónk során ünnepélyes keretek között leraktuk az első kongói-magyar iskola alapkövét. 2006 szeptemberében az iskola első blokkját adtuk át tanárainknak és tanulóinknak. A második blokkot 2014-ben húztuk fel.

Az iskoláról részletesen itt , a programról pedig itt olvashatsz.

Diáktámogatási programunk további partnerintézményei:

Afrikáért Alapítvány 2018. Minden jog fenntartva