Támogass most!

Tevékenységünk Magyarországon

Ismeretterjesztő előadás, globális nevelés programok, filmvetítéssel egybekötött beszámoló, tolerancia-programsorozat, tárgy- és fotókiállítás, Afrika-rendezvények

Tevékenységünk során nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy Magyarországon hitelesen bemutatásra kerüljön Afrika, a kontinens helyzete, a reális segítségnyújtási lehetőségek. Célunk, hogy hazánkban is egyre többen aktívan részt tudjanak venni a globális segítségnyújtásban, és különösen az afrikai emberek életkörülményeinek javításában.

Magyarországon az esélyegyenlőség elősegítése érdekében végzünk társadalomformáló tevékenységet, tolerancia-előadások, kiállítások, filmvetítések, kulturális programok szervezésével.

Az elmúlt évek során az ország számtalan pontján (Debrecen, Pécs, Kecskemét, Elek, Békéscsaba, Győr, Abony, Gyömrő, Nyíregyháza, Dunaföldvár, illetve Budapest számos helyszínén) évente kb. 70-100 előadást tartva jutottunk el az Afrika hiteles megismerésére nyitott közönséghez. Több tucat kulturális rendezvényen vettünk részt rendezőként, vendégként, kiállítóként, melyek az egyéni társadalmi szerepvállalást (Tranzit Fesztivál, Afrika-Ázsia Napok stb.) vagy a migránsok befogadását (Migráns Fesztivál) segítették elő. Szervezetünk rendszeresen részt vesz a Sziget Fesztiválon és a Művészetek Völgye fesztiválon is. Előadásaink anyagát kongói és etiópiai munkásságunk során készített film-és fényképfelvételek, illetve személyes tapasztalataink adják. Fényképeink válogatásából, illetve kongói iskolánk gyermekei által készített gyermekrajzokból, valamint afrikai tárgyakból fotó- és tágykiállításokat rendezünk.

2007 nyarán rendeztük meg először a 10 napos Afrika Völgy fesztivált a kapolcsi Művészetek Völgye hivatalos rendezvényeként.

Kérjük, hogy amennyiben ismersz olyan programhelyszínt, ahol érdeklődnének rendezvényünk, kiállításunk, ismeretterjesztő előadásunk vagy tolerancia-programunk iránt, lépj kapcsolatba velünk:

Ismeretterjesztő előadás

Afrika és az afrikaiak hiteles bemutatására kép- és videóvetítéssel egybekötött előadásokat tartunk, magyar nyelven, kb. 60 percnyi programmal. Ezt követően a résztvevők feltehetik a témával kapcsolatos kérdéseiket, közös beszélgetésre, afrikai hagyományos kézműves tárgyak megvásárlására nyílik lehetőség.

Igény szerint az előadás után afrikai élőzenét, étel- és italkóstolót szervezünk.

Eddig közel 100 település 150 intézményébe jutottunk el.

Tolerancia- és szemléletformáló előadássorozat

A tolerancia- és szemléletformáló programsorozat célja a Magyarországon élő fiatalok szocializációja során a tolerancia, illetve az előítéletmentes gondolkodás csírájának elültetése, valamint egy nyitott attitűd kialakulásának elősegítése. További célunk, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését a fejlődő országokban megvalósuló fejlesztési munka iránt, valamint ezeken a területeken kézzelfogható ismereteket adjunk át nekik. Különböző szintű oktatási intézményekben (általános iskolától felsőfokú oktatási intézményekig), művelődési házakban és kulturális programok keretén belül testközelből ismertetjük meg a 8-26 év közötti fiatalságot az afrikai kultúrával egy vizuális eszközökkel dolgozó és személyes tapasztalaton alapuló módszer segítségével.

Célunk, hogy a találkozás során egy pozitív, elfogadó attitűd alakuljon ki a fiatalokban nem kizárólag az afrikai, hanem más nemzetiségű egyénekkel, csoportokkal szemben is. Törekvésünk arra irányul, hogy egy ismeretanyagban gazdag, emlékezetes előadás kapcsán az átadott előítéletmentes szemlélet később az érintettek személyiségfejlődése során alaptulajdonsággá érjen be.

A tolerancia-program keretében tartandó előadásokat az Afrikáért Alapítvány vezetője, a kongói származású France Mutombo Tshimuanga tartja magyar nyelven. A projekt anyagát az afrikai útjaink során, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Etiópiában készített film- és képanyagok adják. Az előadások időtartama – helyszíntől függően – 45-60 perc, ami után kérdésfeltevésre nyílik lehetőség. A tolerancia-előadássorozat keretében az előadások témáját és hangvételét a hallgatóság korához és igényszintjéhez alakítjuk. A rendelkezésünkre álló nagy mennyiségű kép-és filmanyag lehetővé teszi különböző előadásanyagok összeállítását. Amennyiben a helyszín engedi, az ismeretterjesztő előadás után ételkóstolót tartunk. Az eredetileg kukorica- és maniókalisztből készült afrikai ételt, a fufut készítjük el paradicsomos babbal vagy gombával a hallgatóság számára.

Saját rendezvények szervezése

 • Afrika napok
 • Több napos Afrika fesztiválok
 • Afrika estek cégeknek

Fotókiállítás

A kiállítás képanyaga kongói utazásaink során készített legjobb kb. 40 db (színes, keretezett, 25*38 cm) fényképből áll össze, gondos szelektálás után. A fényképek témái:

 • Egészségügyi, szociális, oktatási helyzet
 • Mindennapi élet
 • Élővilág-természet
 • Az alapítvány tevékenysége

A képek digitális fényképezőgéppel készültek és „vándorkiállítás” formájában kerülnek a közönség elé, keretezve 30*40 cm-es méretben. Tea- és kávéházakban, kulturális helyszíneken, könyvtárakban, kiállítótermekben, stb. állítjuk ki őket.

Vándor fotókiállításunk néhány állomása:

 • Kapolcs Művészetek Völgye 2007.
 • Sziget Fesztivál 2006.
 • CD Bár Buda, Bp., II. ker., Kacsa u.22.
 • Kossuth Klub, Bp., VIII. ker., Múzeum u.7.
 • Mezon Ifjúsági Tanácsadó Iroda Galériája, Debrecen, 4031 Batthyányi u. 2/b
 • Bálint Ház, Bp., 1065 Révay u. 16.
 • Kicsi@Világ Teaház és Találkozóhely, Bp., VII. ker., Madách Imre út 11.
 • Budapesti Művelődési Központ, XI. ker. Budapest, Etele út 55.
 • Fővárosi Művelődési Ház, XI. kerület Fehérvári út
 • Cseko Művelődési Ház
 • Gödör Klub – Tranzit fesztivál
Afrikáért Alapítvány 2018. Minden jog fenntartva