Támogass most!

Tízórai Projekt

Az Alapítvány 15 éves évfordulóján elérkezettnek láttuk az időt, hogy belekezdjünk egy rég dédelgetett álmunk megvalósításába. Ez a TÍZÓRAI PROJEKT, aminek célja, hogy a kongói kisdiákok teli hassal vágjanak neki a tanulásnak. Kapcsolódj be Te is!

Azt mondják, csak a nehéz vállalkozásokat érdemes megvalósítani, hiszen különös kapcsolat van a nehéz és az értékes között…

Az Alapítvány 15 éves születésnapján elkezdtünk egy rég dédelgetett álmunk megvalósításába. Ez a TÍZÓRAI PROJEKT, aminek próbahetét MÁJUS 22 és 26-A KÖZÖTT tartottuk iskolánkban. A próbahét keretein belül finom és laktató kukoricakását azaz bouillit osztottunk az óvodásoknak és az általános iskolásoknak. Kongóban csak naponta egyszer, esténként esznek az emberek, így hatalmas öröm volt látni iskolánkban a sereg mosolygós, jóllakott gyermeket.

Tekintsd meg Te is Alapítványunk Youtube-csatornáján a tízóraizó gyerekeket!

A kongói tanárok a próbahét sikerein felbuzdulva egészen a tanév végéig folytatták az étkeztetést, ami kiváló megerősítés arra, hogy a Tízórai projekt iskolánk életébe biztosan átültethető és kongói munkatársaink által önállóan is működtethető! 

S mintha minden körülmény minket segítene, júliusban egy másik fantasztikus hírt is kaptunk Kongóból. Kinti volt munkatársunk, Mariann felkereste Kinshasa egyik legnagyobb kenyérsütő üzemét, a Pain Victoire-t, hogy ha lehetőségük van, támogassák a Tízórai Projektet. A tárgyalások olyan sikeresek voltak, hogy a kenyérüzem is mellénk állt és szeptembertől támogatni fogják a kezdeményezésünket!

Mit jelent ez pontosan? Az üzem HETENTE 3 alkalommal, 400 BAGETTET fog biztosítani a gyermekek tízóraiztatásához! A Pain Victoire gáláns adományával jelentősen közelebb kerültünk ahhoz, hogy a jövő tanévtől rendszeresíthessük az étkeztetést a legkisebbeknek. Hosszú távon pedig az a célunk, hogy mindenki részt vehessen a Tízórai Projektben!

Kapcsolódj be Te is ebbe a magával ragadó, és mérföldkőnek számító programba!

ALAPÍTVÁNYUNK HÁLÁSAN FOGADJA A FELAJÁNLÁSOKAT A TÍZÓRAI PROJEKT FOLYTATÁSÁRA!Adományodat elutalhatod bankszámlaszámunkra (Magnet Bank 16200010-10039959), illetve bankkártyás fizetéssel is támogathatod a gyermekek étkeztetését. Itt tudod elindítani a támogatásod: https://afrikaert.hu/catalog/product/view/id/1534/s/tizorai-tamogatas/category/3/

Kérdéseid lennének a Tízórai Projekttel kapcsolatban? Összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tudnivalókat. 

Köszönjük az interjút és az akció megvalósítását kinti munkatársunknak, Mariannak!

Honnan jött a tízórai projekt ötlete?

Mariann: Az ötlet már régóta megvolt, csak eddig még a megvalósításra nem került sor. Most, hogy az Alapítvány 15 éves évfordulóján több reformot is bevezetünk, úgy gondoltuk, megpróbálkozunk a Tízórai projekttel is! 

Mikortól indulhatna az akció élesben?

M: Ha tetszik a szülőknek és a gyerekeknek, illetve ha érkezik a projektre támogatás, akkor a jövő tanévtől rendszeresítenénk az étkeztetést.

Mik a feltételei a projektnek Kongóban?

M: Egy étkeztetési projekt rengeteg tervezést, szervezést, pénzt és logisztikát igényel. Először is be kell szerezni az alapanyagokat, össze kell szervezni a munkát, illetve a szülők beleegyezése is kell a projekthez. Itt Afrikában nagyon sok betegséget el lehet kapni az étkezésen keresztül, így biztosra kell mennünk, hogy a gyerekek tiszta, rendes ételt kapnak.

Kik kapták a próbahéten a tízórait és később kik részesültek belőle?

M: A próbahéten az ovisok, elsősök és a másodikasok kaptak enni. Hosszú távon mindenképp az a célunk, hogy mindenki részt vehessen a TÍZÓRAI PROJEKTBEN! 

Hol készítik el az ételt és hogyan történik a kiosztása?

M: Az Árvaházban dolgozó hölgy illetve a tanárok készítik az ételt. A kicsik délelőtt vannak az iskolában, így a délelőtti szünetben, 10-kor került kiosztásra az étel. Itt általában este esznek, napi egyszer az emberek, így szinte minden gyerek úgy jön a suliba, hogy aznap még semmit sem evett… Az ételt az elsősök tantermébenosztottuk ki, ott volt hozzá elég hely.

Nagyjából mennyibe kerül egy adag étel?

M: Kásaszerű, laktató ételt azaz bouillit készítünk, amit itt nagyon szeretnek a gyerekek.
Úgy számoltunk, hogy egy adag étel körülbelül 550 kongói frankba kerül fejenként (1 dollár = 1400 frank), tehát egy gyermek már 160 FORINTBÓL TÍZÓRAIZHAT.
Így azt üzenném a régi és új támogatóknak, hogy ha lehetőségük van, mindenképpen kapcsolódjanak be a programba!Afrikáért Alapítvány 2018. Minden jog fenntartva